Στην πορεία της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων στην Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Β ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως ο κορωνοϊός «σαρώνει» τη Βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ως αίτια την κούραση που επικρατεί και τη μη συμμόρφωση και την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών. Ιδιαίτερα, υπάρχει αμφισβήτηση γιατί οι πολίτες δεν έχουν τον προσωπικό τους γιατρό στο πλάι. «Η επιδείνωση είναι ραγδαία, επειδή προσβάλει τον πνεύμονα», δήλωσε.
«Έχουμε χάσει το γέλιο εδώ και ενάμισι χρόνο. Δεν έχουμε τελειώσει δυστυχώς. Έρχονται νέα δεδομένα. Άλλαξε ο καιρός, έπεσε η θερμοκρασία, το ποσοστό των εμβολιασμών είναι χαμηλό, η ανοσία έχει εξασθενήσει και έχουμε έξαρση της πανδημίας που έχει γίνει αφόρητη στο σύστημα υγείας. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου στους 100 ασθενείς με Covid οι 30 είναι διασωληνωμένοι. Ποτέ δεν το είχαμε αυτό. Είναι πολύ πιο βαριά οι ασθενείς που έρχονται», δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος.
«Με σεβασμό στους συμπολίτες μου, το να δημιουργήσουμε εστίες υπερμετάδοσης είναι εγκληματικό. Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες, δεν αντέχει άλλο. Θα πρέπει η παρέλαση να μη γίνει πόλος έλξης και συνωστισμού, να γίνει χωρίς θεατές. Βράζουν όλοι οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Μη το υποτιμάτε. Ζήσαμε πέρυσι την έκρηξη κρουσμάτων στις γιορτές και είναι μεγάλο το ποσοστό ανεμβολίαστων στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σαν να λέμε ένα μεγάλο κορωνοπάρτι, που αν γίνει σε αυτές τις συνθήκες θα προκαλέσει έκρηξη».
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως όλοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς θεωρείται ως η ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της ανοσίας. Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας επηρεάζει και τους άλλους ασθενείς και συγκεκριμένα το νοσοκομείο Παπανικολάου εξαντλεί όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να στηρίξει τις 30 κλίνες εντατικής των αρρώστων με Covid.
«Η γρίπη είναι πιο βαριά γιατί εξασθένησε η ανοσία μας. Έχουμε τώρα δύο χρόνια που έχουμε υποτιμήσει την γρίπη και η πίεση θα είναι πιο αφόρητη τον χειμώνα. Βλέπουμε το κακό να έρχεται και δεν έχουμε τα μέσα να το πολεμήσουμε», κατέληξε.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε ανήσυχοι γιατί ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών κινδυνεύει. Το σύστημα υγείας μετά από 1,5 χρόνο δεν μπορεί να το στηρίξει».