Χειροτονήθηκε ο νέος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος

Χειροτονήθηκε ο νέος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:28 Δημιουργία 16/10/21, 15:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Χειροτονήθηκε σήμερα ο νέος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος στη Μητρόπολη Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, παρουσία αρχιερέων, κληρικών και πιστών, με την τήρηση όλων των ενδεδειγμένων υγειονομικών μέτρων κατά της μετάδοσης του κορονοϊού Covid-19.

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο μητροπολίτης Κιλκισίου Βαρθολομαίος, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Στέκομαι σήμερα εν μέσω Εκκλησίας, υπακούοντας στο κέλευσμα του Ιερού Ψαλμωδού ‘'εν μέσω εκκλησίας υμνήσω σε''. Ατενίζω το ένδοξο παρελθόν, ποτισμένο με το αίμα αναρίθμητων μαρτύρων που ρέει από τον Σταυρό του Κυρίου ζωογονώντας την ανθρώπινη ιστορία. Οραματίζομαι μια Εκκλησία ακμαία, ανοικτή σε όλους, ρωμαλαία και πρόθυμη για διάλογο, που μαθαίνει από τον άλλο, που αγκαλιάζει το διαφορετικό, που δεν φοβάται να πεθάνει, γιατί ξέρει ότι θα ξαναγεννηθεί ακόμα πιο ισχυρή μέσα στην ειρήνη και στο φως του Θεού. Οραματίζομαι μια Εκκλησία που δίνει φως στην ύπαρξη, ακόμα κι όταν η ανθρωπιά πάει να αντικατασταθεί από τη δύναμη της μηχανής και την έπαρση που ο υλισμός επιφέρει. Ονειρεύομαι μια Εκκλησία που διαρκώς εξελίσσεται, καθώς ό,τι μένει στατικό δεν μετέχει της ζωής».

Ακολούθως, έκανε αναφορά στην οικογένειά του και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους γονείς του, ενώ μίλησε για τις πνευματικές του αναζητήσεις και την περίοδο, όπου επισκεπτόταν και εν τέλει έμεινε στο 'Αγιο Όρος στην Σκήτη της Μικράς Αγίας 'Αννης, πλησίον του Αγίου Γέροντος π. Γερασίμου του υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και του π. Διονυσίου.

Επιπλέον, μίλησε για την ενορία όπου υπηρέτησε από το 1995, στον Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Παναγίας της Νέας Κυράς, στην Πλάκα των Αθηνών. «Τα μέλη της ενορίας υπήρξαν η οικογένειά μου. Από σήμερα η οικογένειά μου μεγαλώνει κατά πολύ, καθώς τα πρώτα μου πνευματικά παιδιά, έχοντας, όσο ζω τη θέση τους στην καρδιά μου, θα βρίσκουν ως πνευματικούς αδελφούς όλα τα νέα μου πνευματικά τέκνα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας», τόνισε. Ευχαρίστησε, επίσης, τους προέδρους και τα μέλη των Επιτροπών, στις οποίες διακόνησε ως γραμματέας, αλλά και όλους τους αδελφούς, τους κληρικούς και τους λαϊκούς υπαλλήλους της Ιεράς Συνόδου για την αγαστή συνεργασία και κυρίως όλους τους αρχιγραμματείς, υπό την αγάπη των οποίων εργάστηκε επί μία εικοσαετία και πλέον.

Ακόμη ευχαρίστησε τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Θεοχάρη και τον αυτάδελφό του Δημοσθένη Θεοχάρη, τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Κιαμέτη και τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Αθανασίου, για να τονίσει ότι «Οι φίλοι μου, είναι ένα ξεχωριστό απάγκιο που ο Θεός επιτρέπει στη ζωή μου. Τους ευχαριστώ, τους θαυμάζω όλους και τους αγαπώ!». Μίλησε, ακόμη, για τον επίσκοπο Τράλλεων κυρό Ισίδωρο, για τον οποίο υπογράμμισε ότι «δίπλα του έζησα το μυστήριο της ίασης!».

Τέλος, ο μητροπολίτης Κιλκισίου επισήμανε: «Στην τριαντάχρονη ιερατική μου αποστολή είχα την ευλογία να διακονήσω τρεις Αρχιεπισκόπους: τον σοφό και πεπειραμένο εκκλησιαστικό ηγέτη, τον αυθεντικό πατριώτη κυρό Σεραφείμ. Στη συνέχεια, τον χαρισματικό και οραματιστή κυρό Χριστόδουλο και τέλος εσάς. Ζώντας διακριτικά τους τρόπους της πηδαλιουχίας σας, διδάσκομαι και θαυμάζω την ήρεμη δύναμη που κατέχετε και διαχέετε. 'Αλλοτε, κατευθύνετε τα πράγματα με εύλαλη σιωπή και άλλοτε, με σοφή παραίνεση. Πιστεύω ακράδαντα ότι η μεγάλη εκκλησιαστική εμπειρία που διαθέτετε θυμίζει τη στόφα της διοικήσεως παλαιών ικανών αρχιερέων και Προκαθημένων, που επιτυγχάνουν το επιδιωκόμενο και εκείνο είναι που, τελικά, ομιλεί για την επιτυχία τους. Η μαθητεία κοντά σας αντιστοιχεί σε μία σπουδή πολλών πανεπιστημίων ταυτόχρονα. Ευχαριστώ τον Θεό, που επέτρεψε τους τελευταίους χρόνους να λάβω πολλές νουθεσίες σας, από τις συχνές μας συναντήσεις για τη δεκάχρονη προετοιμασία του εορτασμού της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Είσαστε ο εγγυητής της ενότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος και με θαυμαστή, Γεροντική σοφία διαχειρίζεστε τις εύθραυστες κοινωνικές ισορροπίες διασφαλίζοντας, με την αρετή της πραότητας, την ενότητα του ελληνικού λαού. Επιπλέον, το απαράμιλλο φιλανθρωπικό σας έργο σε όλη την επικράτεια σας καταξιώνει στις συνειδήσεις όλων μας, ως φιλόστοργο και συμπονετικό πατέρα, που προσφέρει την αγάπη του Χριστού, προς όλους. Μακαριώτατε, είσαστε ο ευεργέτης μου! Από σήμερα είσαστε και ο Γέροντάς μου. Σας ευγνωμονώ για την εμπιστοσύνη και την αρωγή σας και σας υπόσχομαι δημόσια την διά βίου υπακοή μου».

Αντιφώνηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τη γνωριμία του με τον σεβασμιώτατο τόσο από τη διακονία του στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως όσο και στις Συνοδικές Επιτροπές. Μίλησε, ακόμη για τη συμβολή του στα δέκα Διεθνή Συνέδρια για την Επανάσταση του 1821, αλλά και στις εκδηλώσεις της Εκκλησίας για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης. Έκανε λόγο για τον πολιτισμό της χώρας και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Ορθόδοξος πολιτισμός ταυτίζεται με τον Ορθόδοξο τρόπο ζωής, ο οποίος είναι ο συγκεκριμένος τρόπος που σχετίζεται ο άνθρωπος με τον Θεό, τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον. Ένας τρόπος ζωής που τον χαρακτηρίζει η ευχαριστία και ο σεβασμός του ανθρώπου προς ό,τι ο Θεός έχει δημιουργήσει». Σε άλλο σημείο του λόγου του υπογράμμισε ότι η Εκκλησία πρέπει να κεντρίζει και να εμπνέει ανθρώπινο πνεύμα. «Ιδιαίτερα σήμερα τίθεται εν αμφιβόλω το τι είναι άνθρωπος, η μοναδικότητα του ανθρωπίνου προσώπου μέσα από τις θεωρίες της τεχνητής νοημοσύνης του μετανθρωπισμού. Σε μια τέτοια εποχή ο ρόλος ενός Ορθόδοξου επισκόπου καθίσταται καίριος. Όλοι έχουμε την ευθύνη για τη διάσωση και προβολή του ορθοδόξου τρόπου ζωής. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο Ορθόδοξος τρόπος ζωής των ανθρώπων είναι αυτός που γέννησε τα αριστουργήματα που όλοι σήμερα θαυμάζουν και θα γεννήσει και στο μέλλον. 'Αρα, καλείσαι και εσύ σήμερα με όλη αυτήν την ευαισθησία και την ποιότητα που αποκόμισες μέσα από την ιερατική σου διακονία να προωθήσεις αυτόν τον Ορθόδοξο ελληνικό πολιτισμό, τον Ορθόδοξο τρόπο ζωής στη σπουδαία και ιστορική περιοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε