Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» η Β. Ελλάδα - Σε επιφυλακή οι ειδικοί
Ιδιαίτερα ανησυχητική φαίνεται να είναι η εικόνα της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, με το συνδυασμό ανεμβολίαστων - μη τήρησης μέτρων, να εκτοξεύει τον αριθμό των νοσηλευόμενων στην ΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, στο «κόκκινο».
Μετά τα νέα στοιχεία, στη συμπρωτεύουσα μεταβαίνουν εκτάκτως υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και υγειονομικούς, με κυριότερο στόχο την αναλυτική καταγραφή της κατάστασης, την τήρηση των κανόνων και την αύξηση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς στην πόλη σημειώνεται τεράστια χαλάρωση μέτρων.
Μόνο χθες, τη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 449 νέες λοιμώξεις κορονοϊού, με τη δεύτερη μεγαλύτερη ΠΕ της χώρας να «κοντράρει» πλέον ολόκληρη την Αττική των 544 νέων λοιμώξεων. Ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών στα 274,29 δεν ξενίζει. Μία εβδομάδα πριν η Θεσσαλονίκη είχε ξανά τον μεγαλύτερο και μοναδικό τριψήφιο επταήμερο μέσο όρο κρουσμάτων στα 240,29. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η διασπορά του ιού είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, με πλέον ενδεικτικές τις ΠΕ Ημαθίας (114 κρούσματα), Δράμας (61 κρούσματα), Έβρου (50), Καβάλας (65), Καστοριάς (45), Κιλκίς (53), Κοζάνης (66), Ξάνθης (89), Πιερίας (79), Πέλλας (68)και Χαλκιδικής (54).
Η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται προληπτικά, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι εικόνες του περσινού Σεπτεμβρίου, που μετέτρεψαν τη Θεσσαλονίκη σε βραδυφλεγή υγειονομική βόμβα και η οποία χρειάστηκε περισσότερους από 2 μήνες για να περιοριστεί.
Η ανησυχία των ειδικών δεν αφορά αποκλειστικά τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και άλλες περιοχές ανά την επικράτεια όπου τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι πολύ χαμηλά. Μεταξύ άλλων, Ευρυτανία, Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Αιτωλοακαρνανία αλλά και Δυτική Αθήνα είναι από τις περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά.
Σε ό,τι αφορά την υγειονομική ετοιμότητα και αντοχή των νοσοκομείων της βόρειας χώρας, αυτή θα επανελεγχθεί από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου ο οποίος βρισκόταν ήδη από χθες το πρωί στη Θράκη και στη συνέχεια στη Μακεδονία.
Το κύμα των συρροών κρουσμάτων κορωνοιού ωστόσο, θεωρείται βέβαιο τις επόμενες ημέρεςκαι στις εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας μας.
«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων και την αύξηση της κινητικότητας», είπαν χαρακτηριστικά -για μια ακόμη φορά- η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου με την καθηγήτρια Παιδιατρικής ΛΟιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, σε κοινή διαδικτυακή συνάντηση που είχε για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας.
Είναι ενδεικτικό, ότι μέσα σε μία περίπου εβδομάδα, με ορόσημο το άνοιγμα των σχολείων καταγράφηκαν περισσότερα από 5.000 θετικά κρούσματα Covid, ενώ προχθές εντοπίστηκαν νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα, τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους μεταξύ 4 και 18 ετών αυξήθηκαν από τον Ιούλιο, αλλά όχι και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι. Η μετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να «χτυπά» περισσότερο τα παιδιά. Παρά όλα αυτά, υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στους νέους κάτω των 17 ετών λόγω της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της αυξημένης κινητικότητας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών.
Το αποτύπωμα της παρακολούθησης της επιδημίας στη χώρα στον ανήλικο πληθυσμό θα "εγκαινιαστεί" σήμερα με την ανακοίνωση της νέας πλατφορας για τον επιδημιολογικό χάρτη των ατόμων ηλικίας 0-17 χρόνων.
Η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή για το πεδίο των παιδιών ηλικίας 12-17 (υπενθυμίζεται πως στους ανηλίκους κατω των 12 δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός, ενω έχειι εμβολιαστεί το 17% στην ηλικιακη ομάδα 12-14 χρόνων και το 29% στην άλλη ομάδα).
Το ζητούμενο για την νόσηση μικρών παιδιών είναι να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω, και αλλά αν τυχόν επιβαρυνθούν θα ξεδιπλωθεί το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτό, θα δεςμευτούν κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες των παιδιών που θα νοσήσουν κι αν αυτές δεν επαρκούν,τότε θα ενεργοποιηθεί και πάλι το σχέδιο για τη συνεργασία με ιδιωτικό Όμιλο.