Επιστροφή στα θρανία στη «σκιά» της μετάλλαξης «Δέλτα»
Κορυφαίο στοίχημα αποτελεί για κυβέρνηση, επιστήμονες κι υπουργείο Παιδείας το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, με το πρώτο κουδούνι να χτυπά σήμερα, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, στη «σκιά» του υπερμεταδοτικού στελέχους «Δέλτα».
Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς έχουν την εμπειρία του 2020, ωστόσο φέτος υπάρχει το «όπλο» του εμβολίου κατά της πανδημίας, το οποίο χορηγείται δωρεάν σε μικρούς και μεγάλους άνω των 12 ετών, αποτελώντας το ισχυρό «χαρτί» για μία ασφαλή σχολική χρονιά.
Τόσο ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ όσο και η υπουργός Παιδείας έχουν τονίσει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η δια ζώσης εκπαίδευση, ωστόσο η πανδημία είναι αβέβαιου χαρακτήρα, με τους λοιμωξιολόγους να κρούουν τον κώδων για έξαρση κρουσμάτων στους εφήβους, προτρέποντας γονείς και παιδιά να εμβολιαστούν εδώ και τώρα.
«Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Να μιλήσουμε με τους παιδιάτρους. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους. Αποδίδω μεγάλη σημασία στα self test. Αν σε ένα τμήμα έχουμε πάνω από 50% άρρωστα [παιδιά] το τμήμα θα κλείσει. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Ενθαρρυντικό ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι, έδειξαν μεγάλη ωριμότητα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
«Ο στόχος μας για φέτος είναι διττός: αφ' ενός η διασφάλιση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με όπλο τον εμβολιασμό, και τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Ειδικών, όπως οι εντατικοί εργαστηριακοί και αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αφετέρου η υλοποίηση των σημαντικών καινοτομιών για ένα σχολείο πιο σύγχρονο, πιο ελεύθερο και αυτόνομο», τόνισε από την πλευρά της, η Νίκη Κεραμέως.
Η εισαγωγή καινούργιων μαθημάτων, προγραμμάτων σπουδών, η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, η ενίσχυση των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, μεταξύ άλλων, «δίνει νέα ώθηση στο εκπαιδευτικό σύστημα», σημείωσε η υπουργός, κάνοντας λόγο για «νέες ευκαιρίες και προκλήσεις» και προσθέτοντας ότι «οι αλλαγές που επέρχονται δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα στο σχολείο».
Ακριβώς χάρη στην εμβολιαστική κάλυψη ενός μέρους του πληθυσμού, τα πρωτόκολλα κατά τη φετινή σχολική χρονιά αλλάζουν όσον αφορά το κλείσιμο τμήματος και σχολείου, σε περίπτωση καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού.
Πιο αναλυτικά, τα νέα μέτρα έχουν εξής:
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας πριν το σχολείο.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής:
-Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
-δυο εργαστηριακά τεστ - rapid πέραν των προβλεπομένων
-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
-Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.