Πρώτο κουδούνι με στοίχημα την παραμονή στα θρανία

Πρώτο κουδούνι με στοίχημα την παραμονή στα θρανία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 07:54 Δημιουργία 07/09/21, 07:30
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Σε μεγάλο στοίχημα για κυβέρνηση, επιστήμονες και υπουργείο Παιδείας εξελίσσεται, με βάση τα τωρινά δεδομένα για το «κύμα» κρουσμάτων στα παιδιά, η δια ζώσης εκπαίδευση, με το πρώτο κουδούνι να χτυπά σε μόλις έξι ημέρες από σήμερα.

Το υπουργείο τονίζει ξανά και ξανά πως η παραμονή στα θρανία κατά τη φετινή σχολική χρονιά, με την επιστήμη να μας έχει χαρίσει το «όπλο» του εμβολίου για μικρούς και μεγάλους, είναι ο κύριος στόχος, ενώ οι ειδικοί κρούουν «καμπανάκι» για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στους εφήβους και συγκεκριμένα στις ηλικίες των 12-17 ετών, συστήνοντας τον άμεσο εμβολιασμό τους.

Αυτό που έχει εξίσου ιδιαίτερη σημασία για την προσέλευση των μαθητών στα σχολεία, είναι η αλλαγή των πρωτοκόλλων, με βάση τα οποία θα ξεκινήσει και θα συνεχιστεί η χρονιά.

Τι προβλέπεται

Η διενέργεια εργαστηριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους καθηγητές, ενώ για τους ανεμβολίαστους μαθητές η διενέργεια 2 self test. Για τους εμβολιασμένους αρκεί απλώς η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο τμημάτων σε περίπτωση κρούσματος, οι επαφές με το κρούσμα δεν μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα ακολουθήσει εργαστηριακός έλεγχος.

«Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν ραπιντ τεστ δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον σελφ. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα χρειαστεί να κάνουν 2 self test. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη», δήλωσε χθες η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός επανέλαβε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα σχολεία αλλά και όλες οι εκπαιδευτικές δομές δια ζώσης, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων.

«Πλέον δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο, γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα, το κάναμε, γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή την στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι, έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα. Κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει τις εισηγήσεις των ειδικών»¸ διευκρίνισε η ίδια.

Η κυρία Κεραμέως απαντώντας στις όποιες αντιδράσεις, έσπευσε να τονίσει πως δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή, επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη.

Ανεμβολίαστο το 10% των εκπαιδευτικών

Αναφορικά τώρα με την εικόνα ως προς τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, το 80% εξ αυτών έχει εμβολιαστεί, ένα 10% έχει νοσήσει και μένει ένα 10% ανεμβολίαστο.

Σύμφωνα με την υπουργό, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με την διενέργεια εργαστηριακού τεστ, θα τίθενται υπό αναστολή εργασίας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στο «τραπέζι» της κυβέρνησης βρίσκεται η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στην εκπαιδευτική κοινότητα, μεταξύ άλλων επαγγελματικών ομάδων.

Η «Δέλτα» δυσκολεύει το στοίχημα

Στο μεταξύ, πριν καν ανοίξουν τα σχολεία, καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων στους εφήβους, τη στιγμή που καλπάζει το υπερμεταδοτικό στέλεχος «Δέλτα».

Κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδιυ σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται για την προσωπική τους προστασία και για τη θωράκιση τους για την επιστροφή στο σχολείο και τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, αναφορικά με τον προβληματισμό για εμβολιασμό των παιδιών και αν αυτός γίνεται για την προστασία των ενήλικων, η ίδια επεσήμανε πως το εμβόλιο χορηγείται στα παιδιά:

1ον Για την ατομική τους προστασία

2ον Θωράκιση των παιδιών για σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες

3ον Μείωση της διασποράς ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα

4ον Μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας νέων μεταλλάξεων

Αν σου άρεσε κάνε