Η «Δέλτα» πιέζει το ΕΣΥ

Η «Δέλτα» πιέζει το ΕΣΥ

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:55 Δημιουργία 17/08/21, 08:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανήσυχοι παραμένουν οι ειδικοί σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας κατά την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων εξακολουθεί.

Όπως εκτιμούν, τις επόμενες εβδομάδες θα παρατηρηθεί μια ύφεση, ωστόσο οι πραγματικές διαστάσεις που θα πάρει η πανδημία εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα θα φανούν μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναμένονται δύσκολες ημέρες με την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά, ενώ όπως συμπλήρωσε, οι εκδρομείς θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ καθώς μπορεί να κολλήσουν τον ιό από ασυμπτωματικούς και να τον μεταφέρουν στις οικογένειες τους. Προσέθεσε, μάλιστα, πως «μπαίνοντας στο φθινόπωρο και επειδή δεν πετύχαμε στόχο των εμβολιασμών θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν πρέπει να φτάσουμε τα 6.000 ή τα 8.000 κρούσματα γιατί το σύστημα υγείας θα πιεστεί και δεν πρόκειται να αντέξει».

Το ΕΣΥ ωστόσο φαίνεται να πιέζεται ήδη, με τους «σκληρούς δείκτες» να δείχνουν πως μέσα σε μόλις μία εβδομάδα οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανήλθαν από 207 την προηγούμενη Δευτέρα σε 250 χθες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Κρήτη, όπου η αύξηση των κρουσμάτων -με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να είναι κυρίαρχη στο 80% των περιπτώσεων- ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα την σημαντική εισροή ασθενών στα νοσοκομεία. Σε αυτά μέχρι και την περασμένη Πέμπτη νοσηλεύονταν 183 ασθενείς, εκ των οποίων οι 44 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και από αυτούς οι 25 διασωληνωμένοι.

Σημειώνεται πως σε ένα μόλις ένα μήνα ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης διπλασιάστηκε, καθώς στις 16 Ιουλίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς περιορίζονταν στους 123. Το ίδιο ισχύει και για τις νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, οι οποίες χθες ανήλθαν σε 224, έναντι 101 της αντίστοιχης ημέρας του Ιουλίου. Το θετικό, πάντως, είναι ότι οι θάνατοι συμπολιτών μας από COVID-19 συνεχίζουν να κινούνται σε παρόμοια επίπεδα με το προηγούμενο χρονικό διάστημα (13 χθες), ως αποτέλεσμα της εξέλιξης του εμβολιαστικού προγράμματος και της προστασίας από σοβαρή λοίμωξη και θάνατο που προσφέρουν τα εμβόλια. Όπως, άλλωστε, ανακοίνωσε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου από το Υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το 55,6% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί έως σήμερα με την 1η δόση (65% επί του ενήλικου πληθυσμού), ενώ το 52,5% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του (61,6% επί του ενήλικου πληθυσμού).

Οι διακοπές του Αυγούστου σε νησιωτικούς και άλλους τουριστικούς προορισμούς και η διασπορά μέσω αυτών, αποτυπώνεται ξεκάθαρα πλέον στην εικόνα της πανδημίας.

Χθες οι 71 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας βρίσκονταν στον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ, με τα περισσότερα νησιά να περιλαμβάνονται σε αυτόν και, μάλιστα, με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, στη Ρόδο εξακολουθούν να καταγράφονται καθημερινά πολλές νέες λοιμώξεις (74 χθες), ενώ τη σκυτάλη έλαβε η Κέρκυρα με 47. Ακολουθούν Λέσβος με 40 , Νάξος με 32, Μύκονος και Σαντορίνη με 27 και Χίος με 17. Στην Κρήτη που «βάλλεται» εδώ και περίπου ένα μήνα από το μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα» εντοπίστηκαν χθες 313 νέες διαγνώσεις συνολικά (Ηράκλειο 154, Χανιά 107, Ρέθυμνο 43, Λασίθι 9), ενώ τα νεότερα δεδομένα κάνουν λόγο για μετατόπιση του επιδημικού κύματος και στην ηπειρωτική χώρα, ως αποτέλεσμα των μετακινήσεων των πολιτών προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους για τις διακοπές του καλοκαιριού.

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ειδικοί για την Αχαΐα (95 κρούσματα), την Καβάλα (63), τη Μεσσηνία (54) και την Εύβοια (39), ενώ τάσεις περιορισμού της διασποράς δείχνει προς το παρόν η Θεσσαλονίκη με 216 νέες λοιμώξεις. Στην Αττική το αποτύπωμα της του Αυγούστου αναμένεται να φανεί μετά την επιστροφή των εκδρομέων, καθώς μέχρι στιγμής η εικόνα παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα (510 κρούσματα χθες), για πολλούς, όμως, θεωρείται πλασματική.

Αν σου άρεσε κάνε