Αττική: Σε ύφεση η φωτιά... «βρέχει» στάχτη στο λεκανοπέδιο
Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα στην Αττική, η οποία πάντως παραμένει σε συναγερμό για την πιθανότητα αναζωπύρωσης των εστιών, ενώ για αύριο, Κυριακή βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου «4» σύμφωνα με την πρόβλεψη της Πολιτικής Προστασίας.
Ωστόσο, η ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας είναι αποπνικτική, καθώς «βρέχει» στάχτη, με έντονο πρόβλημα να σημειώνεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Η πυρκαγιά είναι σε ύφεση αλλά εξακολουθεί να θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς αυξήθηκε η ένταση των ανέμων και σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας τα πράγματα μπορούν να γίνουν και πάλι ανεξέλεγκτα.
Χωρίς ρεύμα 68.000 καταναλωτές
Στο μεταξύ, διακοπές ρεύματος σε 68.000 καταναλωτές προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε Αττική, Πελοπόννησο και Εύβοια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ που έχει ήδη ξεκινήσει την αποκατάσταση του δικτύου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διαχειριστή:
Στην περιοχή της Εύβοιας, μέχρι αυτή την ώρα έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι περιοχές Μαντούδι, Προκόπι, Δαφνούσα, Παραλία Μαντουδίου, Πηλί, Βλαχιά και Σαρακήνικο, ενώ συνεχίζεται η επιθεώρηση του Δικτύου σε όσα σημεία είναι δυνατή η πρόσβαση από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές στο σύνολο των χωριών και οικισμών του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας.
Από τις πυρκαγιές, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 6 γραμμές Μέσης Τάσης, οι οποίες επηρεάζουν την ηλεκτροδότηση περίπου 15.000 πολιτών και για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, απαιτείται η αντικατάσταση 800 στύλων, 100 υποσταθμών και 40 χιλιομέτρων Δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης, καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές. Επί τόπου από την πρώτη στιγμή βρίσκονται 100 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων), με 10 μηχανήματα έργου.
Στην περιοχή της Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, μέχρι αυτή την ώρα έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι περιοχές Δαφνοχώρι και Ελαία της Π.Ε Φωκίδας, Λάλα της Π.Ε Ηλείας, Χράνη της Π.Ε Αρκαδίας, Γύθειο της Π.Ε Λακωνίας, ενώ συνεχίζεται η επιθεώρηση του Δικτύου σε όσα σημεία είναι δυνατή η πρόσβαση από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Δωρίδος, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Οιχαλίας και Ανατολικής Μάνης.
Από τις πυρκαγιές, τέθηκαν εκτός λειτουργίας τμήματα ή το σύνολο 7 γραμμών Μέσης Τάσης, οι οποίες επηρεάζουν την ηλεκτροδότηση περίπου 15.000 πολιτών και για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, απαιτείται η αντικατάσταση πλέον των 350 στύλων και 30 χιλιομέτρων Δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης, καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές. Επί τόπου από την πρώτη στιγμή βρίσκονται 170 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων), με 80 μηχανήματα έργου.
Στην περιοχή της Αττικής, μέχρι αυτή την ώρα έχουν επανηλεκτροδοτηθεί αρκετοί καταναλωτές στη Βαρύμπομπη, Αγ.Στέφανο, Θρακομακεδόνες, Σταμάτα, Κρυονέρι και Ροδόπολη, ενώ συνεχίζεται η επιθεώρηση του Δικτύου σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αφίδναι, πρώην Βασιλικά Κτήματα, Δροσοπηγή και Μαλακάσα σε όσα σημεία είναι δυνατή η πρόσβαση από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης τους.
Από τις πυρκαγιές, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 9 γραμμές Μέσης Τάσης, οι οποίες επηρεάζουν την ηλεκτροδότηση περίπου 38.000 πολιτών και για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, απαιτείται η αντικατάσταση περίπου 1.000 στύλων, 20 υποσταθμών και 39 χιλιομέτρων Δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης, καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές. Επί τόπου από την πρώτη στιγμή βρίσκονται 412 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων), με 52 μηχανήματα έργου.
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων στις τρεις πληγείσες περιφέρειες, καταβάλλεται προσπάθεια να επανηλεκτροδοτηθούν, ακόμη και με τη σύνδεσή τους με γεννήτριες.
Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει ότι έχει αναστείλει τις άδειες όλου του τεχνικού του προσωπικού, ενεργοποιώντας το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον βάρδιες και επιφυλακή για το προσωπικό, καθώς και πλήρη ετοιμότητα όλων των συνεργείων πανελλαδικά προκειμένου να μετακινηθούν άμεσα και να συνδράμουν σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο τους ζητηθεί.