Ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης των πυροπλήκτων της Αχαΐας
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέπτεται την Αχαΐα προκειμένου να αποτιμήσει τις ζημίες από τις πυρκαγιές, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, μετέχουν ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι οποίοι ανακοίνωσαν τις ενέργειες που θα γίνουν στους τομείς ευθύνης τους, για την ανακούφιση των πληγέντων από τις φωτιές.
Ειδικότερα, ο Γ. Καραγιάννης, ανέφερε: «Ήδη κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι στην περιοχή για να καταγράψουν τις ζημιές που υπάρχουν στα κτίρια. Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής. Τα κλιμάκια θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες να βρίσκονται στην Αχαΐα, ώστε να βγάλουμε άμεσα τη στεγαστική συνδρομή για όλους τους πληγέντες και όπου υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πρόβλημα στέγασης, είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε την ΚΥΑ για την επιδότηση του ενοικίου, ώστε να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες τους, σε συνεργασία και με το υπουργείο Εσωτερικών».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, τόνισε ότι «στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής αναλύσαμε τα οικονομικά μέτρα στήριξης των πληττόμενων από τις πρόσφατες πυρκαγιές» και εξήγησε: «Είναι μέτρα, τα οποία αφορούν την επιχορήγηση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Παράλληλα, συνέχισε, «προωθούμε και μέτρα που σχετίζονται με τις φορολογικές και ασφαλιστικές αναστολές των υποχρεώσεων που έχουν οι πληττόμενοι και ταυτόχρονα προωθούμε συντονισμένη ενέργεια για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ».
Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Λυκουρέντζος επεσήμανε ότι «ο ΕΛΓΑ βρίσκεται σε απόλυτη κινητικότητα με δύο στόχους» και εξήγησε:
«Πρώτον να ολοκληρωθεί η επισήμανση των ζημιών και να αρχίσει άμεσα η καταγραφή των εξατομικευμένων εκτιμήσεων των ζημιών. Άρα όσες ζημιές εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν, εντός του έτους, ενώ κάτι τέτοιο θα αναμενόταν για την επόμενη χρονιά.
Δεύτερον, σε ό,τι έχει να κάνει με τον γεωργοτεχνολογικό εξοπλισμό θα γίνουν τα εξής:
Σε εφαρμογή των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου που ψήφισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί κρατικής αρωγής, θα εντάξουμε με ταχύτητα και κατόπιν συνεργασίας με την περιφέρεια, τους φακέλους των δικαιούχων αποζημιώσεων και αυτοί πάλι θα αποζημιωθούν πολύ γρηγορότερα από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με το νομικό πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.
Επιπλέον, ο ΕΛΓΑ θα προσλάβει όσους έκτακτους υπαλλήλους απαιτούνται, δηλαδή γεωπόνους, εκτιμητές, κτηνιάτρους, με την κατεπείγουσα διαδικασία, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα, το εκτιμητικό έργο.
Ακόμη, θα αξιοποιήσουμε τις δορυφορικές φωτογραφίες από το σύστημα Copernicus, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί το απαιτητικό έργο των εκτιμητών μας και να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, με ακρίβεια και δικαιοσύνη».
Από την πλευρά του ο Κ. Αραβώσης, σημείωσε ότι «από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είμαστε σε ετοιμότητα, προκειμένου να προσδιορίσουμε τις περιοχές οι οποίες εντάσσονται στην δασική νομοθεσία» και συμπλήρωσε: «Στη συνέχεια, αυτό το οποίο θα κάνουμε, είναι ότι θα κηρύξουμε αυτές τις περιοχές αναδασωτέες, θα τις προστατέψουμε με ειδική διάταξη και από κει και πέρα, μέσω ειδικών μελετών, θα προσδιορίσουμε τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται».
«Παράλληλα», προσέθεσε, «θα δούμε, μέσω ειδικής μελέτης, αν χρειάζεται αναδάσωση, αν δηλαδή στις συγκεκριμένες αυτές εκτάσεις μπορεί να υπάρξει φυσική αναγέννηση ή θα χρειαστεί να γίνει τεχνητή αναδάσωση, οπότε αμέσως μετά θα προβούμε στα απαιτούμενα έργα».
Σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει ενεργοποιηθεί όλος μηχανισμός για την άμεση συνδρομή της πολιτείας σε σχέση με τους πολίτες και την ανακούφισή τους από τα αποτελέσματα της πύρινης λαίλαπας». Όπως πρόσθεσε, «αυτή η διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί και είναι δυναμική, ενώ σε κάθε περίπτωση στοίχημά μας είναι η αποτελεσματικότητα και ο χρόνος που αυτή θα επιτευχθεί».
Μετά το τέλος της σύσκεψης, το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ