«Lockdown» στη Μύκονο: Ποια νησιά έχουν σειρά
Νέα, οριζόντια, αυστηρά μέτρα φαίνεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση, μετά το μινι-lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο το Σαββατοκύριακο και για άλλα νησιά, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για Πάρο, Ίο, Σαντορίνη και Κρήτη (Ρέθυμνο - Ηράκλειο).
Το νησί των ανέμων δέχθηκε μεγάλο τουριστικό πλήγμα, μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων λόγω των «κρυφών» κορονοπάρτι στις βίλες και την επιβολή αυστηρών μέτρων. Υπενθυμίζεται πως στο νησί δεν ηχεί η γνωστή δυνατή μουσική, ενώ στη μια μετά τα μεσάνυχτα, οι υπάλληλοι των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης ενημερώνουν τους πελάτες πως πρέπει να αποχωρήσουν καθώς ξεκινά η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, η οποία διαρκεί μέχρι τις 6 το πρωί.
Ως μια απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης της σεζόν μετά την άρση των μέτρων στις 26 Ιουλίου, οι επιχειρηματίες κατέθεσαν σειρά από αντίμετρα.
«Μετά τις χθεσινές εικόνες απίστευτου συγχρωτισμού στα σοκάκια της Μυκόνου, όταν στη 01:00 έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις και υποχρεώθηκαν οι πελάτες να αποχωρήσουν, ζητούμε από την Κυβέρνηση να προλάβει την υγειονομική έξαρση και να αναθεωρήσει τα χθεσινά άδικα μέτρα που αφορούν μόνο την Μύκονο» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι επιχειρηματίες του νησιού, προσθέτοντας πως «θεωρούμε αδιανόητο να στέλνεται το λάθος μήνυμα ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, εκτιμούμε ότι η βιαστική και καταστροφική απόφαση για τον τουρισμό της χώρας συνολικά και όχι μόνο για τη Μύκονο -πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί και οι αρμόδιοι να σκύψουν τώρα πάνω στο θέμα ώστε να λυθεί έως αύριο, με νέα πρωτόκολλα ώστε να ανασχεθεί το τσουνάμι των μαζικών ακυρώσεων. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού στοχοποιείται και δεν θα μείνουμε άπραγοι».
Οι προτάσεις των επιχειρηματιών:
· Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της χώρας της Μυκόνου και οπουδήποτε υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού.
· Εμβολιασμό των εργαζομένων με το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ οι επιχειρήσεις προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους εργαζομένους που εμβολιάζονται με 150 ευρώ.
· Όποιοι επισκέπτες δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, θα είναι εφικτή η ανανέωση του GreenPass τους ανά 72 ώρες με Rapid-test ή PCR,
ζητώντας παράλληλα οι ίδιοι την παρουσία αυξημένων κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο νησί και τη διενέργεια μαζικών, διαγνωστικών τεστ.
Στο νησί, έχουν μεταβεί από την Κυριακή, 40 αστυνομικοί, ενώ πρόκειται στο εξής να υπάρχει επιτήρηση και από αέρος, μέσω drones.
Παρά τα περιοριστικά μέτρα, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν χθες κατά δύο στο «νησί των ανέμων» φτάνοντας τα 39, ενώ στον πορτοκαλί συναγερμό παραμένουν Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, αλλά και το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο Κρήτης, φλερτάροντας ανοιχτά -λόγω των αυξημένων κρουσμάτων- με το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown, με το κυβερνητικό επιτελείο να καλείται να επιλέξει -σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- από μια δέσμη μέτρων, όπως:
· Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
· Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
· Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
· Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο
· Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
· Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
«Η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο», επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. «Το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται», συμπλήρωσε.
Προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από 2020 τονίζει ο κύριος Τάσιος, ενώ έκανε λόγο για «λογικές ακυρώσεις που προέρχονται από Έλληνες και ξένους».