Ν. Τζανάκης: Προστατευμένοι οι εμβολιασμένοι απ'τη μετάλλαξη «Δ» - Στο 100% κολλάνε οι ανεμβολίαστοι
«Πρέπει να ανησυχούμε. Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Οι εμβολιασμένοι είναι 100%, σχεδόν, προστατευμένοι από τις κακές εκβάσεις της νόσου. Εάν κολλήσουν το ιό από αυτό το στέλεχος θα είναι είτε ασυμπτωματικοί ή λίγο συμπτωματικοί. Στο προβληματικό είναι ότι οι ανεμβολίαστοι κολλάνε στο 100% της επαφής με κρούσμα. Αυτό είναι το ανησυχητικό. Μάλλον εκδηλώνεται παρόμοιας βαρύτητας νόσος με το βρετανικό», δήλωσε σχετικά με τη μετάλλαξη «Δέλτα», ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ηρακλείου, επισήμανε ότι όσοι νοσήσουν από την ινδική μετάλλαξη, που είναι γνωστή ως «Δ», είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία. «Αυτό είναι το μεγάλο θέμα να μη συμβεί. Υπάρχει ένα 50% του πληθυσμού που είναι επίνοσο από αυτό το στέλεχος. Μπορούν να εκδηλωθούν επιδημικά κύματα σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού», προειδοποίησε ο καθηγητής.
Σχολιάζοντας το θέμα του εμβολιασμού των εφήβων ο κ. Τζανάκης είπε ότι πάνω από 15 ετών θεωρούνται πλέον ενήλικες. «Δεν διαφέρουν από του ενήλικές. Ενδεχομένως πάνω από 15 χρονών πρέπει να το αποφασίσουμε και να το τελειώσουμε». Ωστόσο ο κ. Τζανάκης έθεσε και έναν προβληματισμό: «Πώς είναι δυνατόν να βάλουμε τα παιδιά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα χωρίς να εμβολιαστούν οι γονείς τους, οι δασκάλες, οι καθηγητές οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους; Τι κοινωνία είμαστε εμείς που αφήνουμε τα παιδιά να εκτεθούν στον οποιοδήποτε κίνδυνο από τα εμβόλια -που δεν υπάρχει- την ίδια στιγμή που εμείς ακολουθούμε ένα πρότυπο δισταγμών και φοβίας που δεν επιτρέπουμε στο εμβολιαστικό ποσοστό να ανέβει τόσο ψηλά ώστε τα παιδιά μας να επιστρέψουν ασφαλή στο σχολικό τους περιβάλλον, από Σεπτέμβριο. Τι θα έχουμε πάλι; Μια χρονιά πίσω από τις οθόνες; Αυτό θέλουμε να επιτύχουμε;»
Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν προς συζήτηση στην εκπομπή ήταν και το άνοιγμα της εστίασης για το οποίο ο κ. Τζανάκης σχολίασε ότι τα προβλεπόμενα μέτρα λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι «δύσκολα και συγκεχυμένα».
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, τα Σωματεία πρέπει τολμήσουν και να βγάλουν πιστοποιήσεις που να φαίνεται ότι οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων εστίασης είναι πλήρως εμβολιασμένοι.