Α. Λινού: «Όχι» στη διακοπή χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
Στο ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος κορωνοϊού το φθινόπωρο, τη σημασία του εμβολιασμού και τα σενάρια για παύση του μέτρου για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού το πρωί της Τρίτης.
Σχετικά με την αλλαγή της δεύτερης δόσης του σκευάσματος της AstraZeneca, η καθηγήτρια σχολίασε πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν παρενέργειες, ωστόσο, όπως είπε, «δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε ότι επιστήμονες εξετάζουν τώρα αυτό το θέμα.
Η κ. Λινού, τόνισε τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού και συμπλήρωσε πως από εκεί και πέρα είναι θετικό το γεγονός να μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες παρενεργειών από τα εμβόλια και σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε η οδηγία το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται μόνο από άτομα άνω των 60 ετών.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, είπε πως δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι, αν νοσήσουν, θα έχουν ήπια συμπτώματα.
Για τις μεταλλάξεις και ιδιαίτερα τη μετάλλαξη Δέλτα, η κ. Λινού, υπογράμμισε ότι την πιάνουν τα εμβόλια αλλά δεν προστατεύονται όσοι έχουν κάνει μόνο τη μία δόση AstraZeneca, ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να πείσουμε όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν».
Όπως σημείωσε, η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι «πολύ μεταδοτική» και πρόσθεσε ότι «αν μπει στην Ελλάδα, θα έχουμε πρόβλημα, αν δεν έχουμε εμβολιαστεί».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να αφαιρέσουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, η κυρία Λινού επεσήμανε πως προτείνει «να μη βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους», καθώς όπως είπε, ο ιός ακόμα μεταδίδεται και τόνισε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις».