Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ποιες οι προϋποθέσεις πρόσληψης - Έως πότε οι αιτήσεις
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προσλήψεις για τη στελέχωση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, βάσει των όσων είχε προναναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρει η προκήρυξη:
-Θα προσληφθούν αρχικά 400 άτομα και θα υπάρχει επιπλέον δυνατότητα πρόσληψης 600 από τη λίστα επιλαχόντων.
-Από αυτές, οι 320 θέσεις θα καλυφθούν από υποψήφιους/ες που κατέχουν τον οποιονδήποτε τίτλο όλων των τύπων Λυκείου.
-Ηλικιακό όριο είναι το 28ο έτος της ηλικίας.
-Δεν πρέπει να φέρουν τατουάζ στο σώμα τους που είναι εμφανή και να μην αναιρούν την ουδετερότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
-Θα εκτιμηθούν προσόντα όπως η γνώσης της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής ή ιταλικής γλώσσας σε επίπεδο Β2.
Στη συνέχεια, όσοι περάσουν τις υγειονομικές εξετάσεις, θα εξεταστούν στις εξής αθλητικές δοκιμασίες:
1. Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια)
2. Δρόμος 1000 μ. σε χρόνο 4΄ και 20΄΄ (μία προσπάθεια).
3. Άλμα εις ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες).
4. Άλμα εις μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).
5. Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ, ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών λήγει στις 30 Ιουνίου 2021, στις 3 το μεσημέρι.
Σχετικά με τους Ειδικούς Φρουρούς που θα προσληφθούν:
-Θα υποστούν κατάλληλη εκπαίδευση για διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών.Μετά την ολοκλήρωση της ως άνω εκπαίδευσης, θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), που συστάθηκαν με το άρθρο 18 του ν. 4777/2021 (Α΄-25).
-Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. δεν φέρει πυροβόλο όπλο, συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες σύμφωνα και με την παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 4485/2017 (Α΄-114).
-Οι Ειδικοί Φρουροί που στελεχώνουν τις Ο.Π.Π.Ι. επιτρέπεται να ασκούν προανακριτικά καθήκοντα για το διάστημα που υπηρετούν σε αυτές και για υποθέσεις των οποίων επιλαμβάνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
-Στο προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. διατίθεται σε Α.Ε.Ι. με κριτήριο την ύπαρξη και την έκταση των αναγκών που διαπιστώνονται και ανακατανέμεται ανάλογα με τις περιστάσεις, χωρίς χρονικό περιορισμό. Κατά τη διάρκεια της βασικής τους εκπαίδευσης λαμβάνουν τις αποδοχές του Δόκιμου Αστυφύλακα. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης αυτής, λαμβάνουν το προβλεπόμενο μισθολογικό κλιμάκιο.
-Ασφαλίζονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Επίσης, ασφαλίζονται στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του αστυνομικού προσωπικού, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το προσωπικό.
-Για τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους,δύναται εκτάκτως να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες να περιλαμβάνεται και ο έλεγχος χρήσης απαγορευμένων ουσιών.
Πώς θα λειτουργήσει η ΟΠΠΙ
Η πανεπιστημιακή αστυνομία, δηλαδή η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα στελεχωθεί και θα αναλάβει δράση από την αρχή του ερχόμενου ακαδημαϊκού έτους, όπου τα μέλη της ΟΠΠΙ θα περιπολούν και σε περίπτωση περιστατικού βίας θα απευθύνονται στην ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να πάρουν εντολές για το πώς θα κινηθούν.
Σε ποια ιδρύματα θα εγκατασταθούν οι πρώτες αστυνομικές ομάδες
Οι πρώτες ομάδες, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα εγκατασταθούν, κυρίως σε Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.