Α. Κοτανίδου: Βρεθήκαμε απροετοίμαστοι, αλλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κάναμε θαύματα
Στη δυναμική αλλά και τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη μετά-covid εποχή, αναφέρθηκε η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, κυρία Αναστασία Κοτανίδου.
«Ορισμένα πράγματα μας βρήκαν εντελώς απροετοίμαστους αλλά καταφέραμε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κάνουμε θαύματα. Ο σκοπός ενός συστήματος υγείας είναι η αντιμετώπιση των αναγκών υγείας και φροντίδας του πληθυσμού σε όλο το φάσμα της φροντίδας. Το σημαντικότερο για τον άνθρωπο είναι η υγεία. Με τη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας, η προσπάθεια για τη διατήρηση στη ζωή των βαρέως πασχόντων αρρώστων, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη με στόχο την έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση. Επειδή η αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων είναι δύσκολη και απαιτητική, επί πανδημίας, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και οι ΜΕΘ θα δεχθούν το μεγαλύτερο φορτίο της φροντίδας των ασθενών», τόνισε η κυρία Κοτανίδου στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος και του ygeiamou.gr..
Αναφορικά με τις οικονομικές δυνατότηες του Συστήματος Υγείας, η κυρία Κοτανίδου σημείωσε πως «υπάρχουν δαπάνες που αφορούν χρήση για την υγεία που μέχρι και πριν την κρίση ήταν στο 9-10% και μετα την κρίση μειώθηκαν σημαντικά. Πλέον βρισκόμαστε σε περίοδο ανάπτυξης και σταδιακά θα αλλάξουν σημαντικά».
Σημαντικό τμήμα της ομιλίας της κυρίας Κοτανίδου αφορούσε στο ανθρώπινο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως ανέφερε, «έχουμε πάρα πολλούς γιατρούς. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι γιατροί από ό,τι στην ΕΕ. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τους νοσηλευτές, καθώς είναι σχεδόν 50% λιγότεροι στη χώρα μας από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε προτεραιότητα είναι, επίσης, και το θέμα της «γήρανσης» του υγειονομικού πληθυσμού, διότι η μαζική έξοδος του διευθυντικού δυναμικού σώματος των γιατρών του ΕΣΥ σε συνδυασμό με την μετανάστευση των νέων γιατρών ακολουθείται από ένα στρώμα γιατρών μέσα στο ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται σε ακραία επαγγελματική κόπωση. Δηλαδή δεν υπάρχει μηχανισμός ανανέωσης του προσωπικού ώστε να εμπλουτιστεί με νεότερες γενιές, που δεν "θα βγάλουν απλώς τη δουλειά" αλλά θα συνεισφέρουν σε νέα γνώση και τεχνογνωσία. Το σώμα γιατρών του ΕΣΥ που σήμερα βρίσκεται σε μια ακραία επαγγελματική κόπωση πρέπει να ανανεωθεί άμεσα, με γιατρούς που δεν θα είναι απλά επικουρικοί, αλλά θα φέρουν τεχνογωνσία και νέες μεθόδους στον ιατρικό κλάδο και στην παροχή υπηρεσιών υγείας».
Την ανάγκη εφαρμογής του θεσμού της «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» μόνο στους διευθυντές-συντονιστές με βελτιωμένες αποδοχές και με δυνατότητα παροχής αμειβόμενου ιδιωτικού έργου εντός του νοσοκομείου, ανέδειξε στη συνέχεια η κυρία Κοτανίδου. Για τους υπόλοιπους γιατρούς, πρότεινε την παροχή της δυνατότητας πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης για να μπορούν να απασχολούνται σε δύο ή περισσότερα νοσοκομεία με βάση επιμέρους συμβόλαια εργασίας.
Συμπληρωματικά, η κυρία Κοτανίδου σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αφενός η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και η επιμόρφωση. «Παρά την τεράστια έλλειψη, υπάρχει σημαντικό ποσοστό νοσηελυτών που έχουν φύγει για να εργαστούν σε χώρες του εξωτερικού. Αυτό που πρέπει να κάνουμε έιναι να διαμορφώσουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για το ανθρώπινο δυναμικό και τα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας να αναπροσαρμόσουν τις απαιτήσεις για την εισαγωγή φοιτητών στις νοσηλευτικές σχολές» ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και συνέχισε: «Χρειάζεται, επίσης, μια άμεση αναδιάρθωση του νοσοκομειακού χάρτη. Δε μπορούμε να έχουμε τρία νοσοκομεία σε απόσταση 20 χλμ και ένα Πανεπιστημιακό και οι ασθενείς να μην πηγαίνουν στο Πανεπιστημιακό αλλά στα μικρά. Πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις και από τη μεριά μας χρειάζεται αποτελεσματικότερη διαχείριση των ασθενών εντός του νοσοκομείου. Πρέπει να μειώσουμε τον χρόνο παραμονής των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο. Μέσα σε 3-4 μέρες να μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου είτε για να επιστρέψει στο σπίτι είτε σε μια δομή αποκατάστασης. Χρειάζεται έλεγχος και αξιολόγηση της ενδονοσοκομειακής θνητότητας, αριθμούς και στοιχεία εμπλοκής του κάθε εργαζομένου στο ΕΣΥ, τις επιπλοκές των ασθενών εντός 30 ημερών από την εισαγωγή του νοσοκομείου και αν κάποιος χρειάζεται επανεισαγωγή».
Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός με διάρκεια, οργάνωση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και αξιολόγηση για αποτίμηση ποιότητας και κόστους. «Σε περιόδους κρίσης χρειάζεται αύξηση κλινών ΜΕΘ, ανθρώπθινου δυναμικού, συνεχής εκπαίδευση, εκσυχγρονισμός δομής και εξοπλισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, σε ερώτηση του συντονιστή του πάνελ και διευθυντή του Πρώτου ΘΕΜΑτος, κ. Μπάμπη Κούτρα, όσον αφορά στην ενδεχόμενη ανάγκη περαιτέρω αύξησης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, η κυρία Κοτανίδου απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι, δεν χρειαζόμαστε άλλες ΜΕΘ. Το έουμε συζητήσει πολλές φορές το ζήτημα με τους αρμόδιους υπουργούς. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επανδρώσουμε πλήρως με νοσηλευτικό και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό τις Μονάδες που έχουμε ήδη δημιουργήσει».
Τέλος, η κυρία Κοτανίδου δώρισε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ένα λεύκωμα με την ιστορία του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού των τελευταίων 140 χρόνων.
Πηγή: ygeiamou.gr, Πρώτο Θέμα