Β. Παπαευαγγέλου:Β. Παπαευαγγέλου: Λίγη ακόμα υπομονή οι νέοι
Ύφεση της πανδημίας που υπολογίζεται σε 5% και πτωτική πορεία στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα κατά την ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία ωστόσο είπε πως ο ρυθμός της μείωσης που είχε παρατηρηθεί τις τελευταίες 3 εβδομάδες φαίνεται να ανακόπτεται, κάτι που είναι ορατό στην Αττική, όπου καταγράφονται σήμερα 9.500 ενεργά κρούσματα.
Όπως είπε η καθηγήτρια το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Αχαΐα και η Μαγνησία. «Υπάρχουν ακόμη αρκετές περιοχές που καταγράφονται μικροεξάρσεις της πανδημίας και αυτό είναι δυσάρεστο», τόνισε χαρακτηριστικά. Ακόμη, εξήγησε πως από τις νέες μολύνσεις το 1/3 αφορούν σε νεαρά άτομα ηλικίας από 20 έως 40 ετών και πρόσθεσε πως ο δείκτης θετικότητας αν και στο σύνολο της χώρας είναι κάτω από 4%, σε ορισμένες περιοχές της χώρας ξεπερνά το 7%. «Η αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα και η επανέναρξη δραστηριοτήτων έχουν ως αποτέλεσμα η μείωση των κρουσμάτων να μην γίνεται με το ρυθμό που θα θέλαμε», τόνισε.
Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στη σημασία των self test λέγοντας ότι διαγνώστηκαν 19.000 θετικά κρούσματα από τις 8 Απριλίου, ενώ εντοπίστηκαν 6.500 νέα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα σε ασυμπτωματικούς φορείς του ιού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι τα self test βοηθούν σημαντικά στο να περιορίζονται οι νέες λοιμώξεις στα σχολεία.
Είπε, επίσης, ότι στο ΕΣΥ παρατηρούνται σημάδια αποσυμπίεσης καθώς πλέον έπεσαν σε κάτω από 300 οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό την προηγούμενη εβδομάδα και όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «ελπίζουμε αυτή η πτωτική πορεία να συνεχιστεί». Επίσης ανέφερε ότι καταγράφεται μείωση 20% στην Αττική όσον αφορά τις νέες νοσηλείες και 35% στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο σημείωσε ότι σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα και η Πάτρα, δυστυχώς αυξάνουν οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.
Όπως είπε η ίδια, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι άνω των 65 ετών που μολύνονται και νοσηλεύονται, καθώς «η διάμεσή ηλικία όσον εισάγονται στα νοσοκομεία είναι τα 60 έτη» κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει καθώς οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο πρόσθεσε ότι μειώνονται οι διασωληνωμένοι αλλά και οι θάνατοι και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για κάθε 10 αποσωλήνωσεις γίνονται 7 διασωληνώσεις. Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε περαιτέρω μείωση και στις διασωληνώσεις αλλά και στους θανάτους.
Η κυρία Παπαευαγγέλου μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού, κάνοντας έκκληση - ειδικά στους άνω των 50 ετών - να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. «Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να μας εμπιστευτούν και να πάνε να εμβολιαστούν», ανέφερε. Έκπληξη, όπως είπε, προκαλεί η διάθεση των νέων για εμβολιασμό, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι πρέπει να προσέχουμε καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. «Οι νέοι θα πρέπει να δείξουν ακόμα λίγο υπομονή για εμάς τους μεγαλύτερους, ιδιαίτερα οι νέοι με αυξημένη κινητικότητα να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.