Διόδια: Αισθητά μειωμένη η έξοδος από την Αττική - Τι ισχύει για τις υπερτοπικές μετακινήσεις
Αισθητά μειωμένη ήταν η έξοδος των οχημάτων από τις εθνικές οδούς Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας, ειδικότερα από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ.
Παράλληλα, μικρή αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των οχημάτων που εισήλθαν από την Ελευσίνα.
Συγκεκριμένα, από χθες Κυριακή στις 6:00 το πρωί έως την ίδια ώρα σήμερα το πρωί, εξήλθαν από τα διόδια της Ελευσίνας 7.357 οχήματα, ενώ εισήλθαν 10.031. Το προηγούμενο 24ωρο (από τις 6:00 του Σαββάτου 25/4 έως την ίδια ώρα την Κυριακή 26/4) εξήλθαν 11.336 οχήματα, ενώ εισήλθαν 9.710.
Παράλληλα, από τα διόδια των Αφιδνών, το τελευταίο 24ωρο, εξήλθαν 8.116 οχήματα, ενώ εισήλθαν 9.762. Τα αντίστοιχα οχήματα, το προηγούμενο 24ωρο, ήταν 18.201 και 17.896.
«Οι έλεγχοι θα είναι ασυτηροί και εντατικοί σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Όχι, βέβαια, μόνο στα διόδια των εθνικών οδών, αλλά και στους παραδρόμους τους, σε ΚΤΕΛ και λιμάνια», αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και επισημαίνουν: «Καλό θα ήταν να μην επιχειρήσουν πολίτες να προσπαθήσουν να φύγουν για το Πάσχα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, γιατί θα ταλαιπωρηθούν χωρίς λόγο, αφού θα υποχρεωθούν να γυρίσουν πίσω».
Πότε επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις
Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:
– Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
– Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
– Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
– Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
– Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.
Δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Δηλαδή, δεν μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό ή εκτός περιφερειακής ενότητας και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.
Επομένως, μέχρι τις 10 Μαΐου η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, λόγους υγείας, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, μετάβαση σε κηδεία και μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.
Η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.