Σταθερός στο 6% ο δείκτης θετικότητας για πρώτη φορά
Σημάδια σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες - Στα 23.500 τα ενεργά κρούσματα - Σταδιακό και προσεχτικό άνοιγμα με σύσταση για διπλή μάσκα σε χώρους υψηλού κινδύνου
Για σταθεροποίηση του ιικού φορτίου μετά από επτά εβδομάδες έκαναν λόγο οι ειδικοί στη σημερινή, καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
«Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, αλλά παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων το 7ήμερο είναι 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500, με εικόνα σταθεροποίησης σε κάποιες περιφέρειες και αυξητικές τάσεις σε άλλες. Όπως τόνισε η ίδια, για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερός στο 6%.
Ιδιαίτερα πιεσμένη παραμένει η κατάσταση στο ΕΣΥ με μέσο όρο τις 470 εισαγωγές, ενώ πίεση αναμένεται να υπάρξει και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως είπε η καθηγήτρια, η επιβάρυνση στη Μακεδονία έπεται της Αθήνας.
Επτά στους 10 ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει σταθερά μικρότερος του 5%.
«Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα εξετάσουμε δραστηριοτήτων είπε. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.
Η ίδια έκανε λόγο για σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Συζητείται, όπως είπε, η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου.