Astrazeneca: Η Ελλάδα συνεχίζει τους εμβολιασμούς μέχρι... νεωτέρας
Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΕΜΑ είναι στραμμένη η προσοχή κατά την τρέχουσα εβδομάδα με φόντο το μπλόκο αρκετών ευρωπαϊκών χωρών ως προς τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca κόντρα στον Covid-19, στη σκιά σοβαρών παρενεργειών.
Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, με την Ελλάδα να δηλώνει πως θα συνεχίσει κανονικά τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα έως τότε, ενώ Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία χώρες ανέστειλαν προληπτικά τη χορήγησή του.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μεγάλο «βαρίδι» όσον αφορά στην εκστρατεία του εμβολιασμού, προκαλώντας εκ νέου σημαντικές καθυστερήσεις και μάλιστα την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος, με πολλές κυβερνήσεις να επιστρέφουν στην επιβολή αυστηρού lockdown.
Το «φρένο» στη χορήγηση του εμβολίου μπήκε, έπειτα από αναφορές για πιθανή πρόκληση θρομβώσεων σε ορισμένους ασθενείς, που είχαν λάβει το εμβόλιο.
Καθησυχάζει ο ΠΟΥ, στα «κάγκελα» οι κυβερνήσεις
Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς την ασφάλεια του εμβολίου. Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε πως «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν, προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός».
Ωστόσο, οι υπουργοί υγείας της ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν βιντεοδιάσκεψη σήμερα, με το φλέγον ζήτημα των εμβολιασμών με Astrazeneca να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Στη δήλωσή της τη Δευτέρα, η Γερμανία ανέφερε τις πρόσθετες περιπτώσεις σοβαρών θρομβωτικών επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες ως τον λόγο της προσωρινής αναστολής της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.
Σε περίπου 17 εκατ. άτομα στην ΕΕ και τη Βρετανία στα οποία έχει χορηγηθεί συνολικά μία δόση του εμβολίου, έχουν αναφερθεί λιγότερες από 40 περιπτώσεις θρόμβων αίματος που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε από την πλευρά της η AstraZeneca.
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, χαρακτήρισε την κίνηση της χώρας του ως «προληπτικό μέτρο» ακολουθώντας τη σύσταση του Ινστιτούτου Πάουλ Έρλιχ, το οποίο συμβουλεύει την κυβέρνηση για τα εμβόλια.
«Όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης και δεν την παίρνουμε ελαφριά», είπε, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca είχε χορηγηθεί εκατομμύρια φορές σε όλο τον κόσμο. Είπε ότι ήταν «τεχνική απόφαση, όχι πολιτική», προσθέτοντας ότι «για να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, πρέπει να δώσουμε χρόνο στους εμπειρογνώμονές μας στη Γερμανία και την ΕΕ ώστε να ελέγξουν τα πρόσφατα περιστατικά».