Σκληρό lockdown έως τα τέλη Μαρτίου και οριζόντιο «λουκέτο» στα σχολεία
Παράταση του σκληρού lockdown, με τους αυστηρότερους περιορισμούς ως προς τις μετακινήσεις των πολιτών, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι, που έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, όπως προκύπτει από τις αιχμές που άφησε χθες η Αναστασία Κοτανίδου περί «λάθος αποφάσεων».
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ειδικοί προτείνουν οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων σε όλη την επικράτεια, λόγω της αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού τα παιδιά.
Παράλληλα, στο βαθύ κόκκινο φαίνεται να περνούν εννέα ακόμα περιφερειακές ενότητες και δήμοι της χώρας μας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προτείνει τις Περιφερειακές Ενότητες Eυρυτανίας, Kιλκίς, Λέσβου και Χαλκιδικής, καθώς και τους δήμους Κατερίνης, Iωαννίνων, Σκιάθου, Xανίων και Mετσόβου. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται κατά την απογευματινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκε νέο άλμα ως προς τον αριθμό των διασωληνωμένων, με 507 συμπολίτες μας να δίνουν μάχη με τον ιό στις ΜΕΘ, γεγονός που εντείνει την πίεση στο ΕΣΥ.
Σημειώνεται πως από τις αρχές της εβδομάδας και με φόντο το «μαύρο» ρεκόρ των 3.215 κρουσμάτων, στελέχη του Μαξίμου χαμήλωσαν τις προσδοκίες ως προς το άνοιγμα της αγοράς εντός του μήνα.
«Σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο» ήταν η ενδεικτική δήλωση του υπουργού Υγείας για την ασφυκτική κατάσταση στο ΕΣΥ κατά την ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης.
«Η συζήτηση δεν είναι της παρούσης», σημείωσε από την πλευρά η κυρία Πελώνη τις προηγούμενες ημέρες, υπογραμμίζοντας πως οι όποιες αποφάσεις σχετικά με το «άνοιγμα» της αγοράς θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Από την πλευρά τους, οι ειδικοί περιμένουν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης προς το τέλος του μήνα, αλλά διχάζονται ως προς την χρονική επέκταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Η κυρία Παγώνη και ο κ. Δερμιτζάκης, σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις της κυρίας Κοτανίδου, επισημαίνουν πως ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει άλλο κλεισμένος στα σπίτια του, καθώς η ψυχική κόπωση είναι τεράστια και η τήρηση των μέτρων πλέον δύσκολη.
Η κυρία Παγώνη προτείνει άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων μετά τις 17 Μαρτίου και της εστίασης στο πρώτο 15νμθήμερο του Απριλίου, ενώ ο κ. Δερμιτζάκης συστήνει αλλαγές στην Επιτροπή και την επιστροφή του κ. Τσιόδρα στην ενημέρωση των πολιτών.
Τέλος, να σημειωθεί ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμών της ομάδας Α των ευπαθών πολιτών, ενώ θα ακολουθήσουν μέσα στον τρέχοντα μήνα οι ηλικιακές ομάδες των 70-74 ετών και 65-69 ετών.
Αυξητικές τάσεις στα κρούσματα
«Είμαστε σε δύσκολη φάση», τόνισε στο μεταξύ ο κ. Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι προβλέπει αυξητική πορεία στα κρούσματα. Το πρόβλημα, κατά τον ίδιο, επικεντρώνεται «κυρίως λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών».
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα κυμανθεί στα 2.500, ίσως και κάποιες μέρες 3.000.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «πριν το τέλος Μαρτίου δεν θα δούμε ουσιαστική πτώση των κρουσμάτων», κάτι που απέδωσε στα μεταλλαγμένα στελέχη.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η αύξηση των κρουσμάτων εξαρτάται από το πώς θα την διαχειριστούμε, υποστηρίζοντας ότι «έχει δυναμική να πάει πολύ περισσότερο».
«Πρέπει να διατηρήσουμε τα μέτρα προστασίας», είπε, επισημαίνοντας ότι πρέπει με μεγάλη προσοχή να γίνει η προετοιμασία για το όποιο άνοιγμα των δραστηριοτήτων.
«Ένα καθολικό lockdown στο οποίο πιστεύουμε όλοι, για 2 εβδομάδες, θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ», τόνισε.