Υπό ευρωπαϊκή έρευνα συνθήκες παραμονής των μεταναστών σε Μόρια-Κω-ΒΙΑΛ

Υπό ευρωπαϊκή έρευνα συνθήκες παραμονής των μεταναστών σε Μόρια-Κω-ΒΙΑΛ

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:45 Δημιουργία 21/01/21, 15:44

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξετάζει τις συνθήκες διαμονής στα hot spot στην Μόρια, στη Κω και στη ΒΙΑΛ. Για συγκεκριμένες περιπτώσεις 8 αιτούντων άσυλο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την μεταχείρισή τους στα κέντρα υποδοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης, οι νομικές ομάδες HIAS και Equal Rights Beyond Borders έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση τεσσάρων από τα άτομα αυτά και σημειώνει ότι “η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου απαγορεύει την εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση και υποχρεώνει τα κράτη , να προστατεύουν το δικαίωμα στη ζωή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις νομικές ομάδες που εκπροσωπούν τους αιτούντες άσυλο, στις συγκεκριμένες υποθέσεις, το Ελληνικό Κράτος όχι μόνο δεν κατάφερε να προστατεύσει τους αιτούντες από απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση αλλά επιπλέον, τη διευκόλυνε ενεργά”.

Οι δύο νομικές ομάδες κοινοποιούν τις περιπτώσεις για τις οποίες έχει ζητήσει διευκρινίσεις το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων :

“Η μεγάλη προσοχή και δημοσιότητα που έλαβε η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Μόρια, έχει πλέον εξασθενίσει. Την ίδια στιγμή, οι συνθήκες διαβίωσης στα νησιά συνεχίζουν να είναι καταστροφικές. Οι διαμένοντες έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, υποδομές υγιεινής και κατάλληλη στέγη και συχνά αναγκάζονται να κοιμούνται σε αντίσκηνα που πλημμυρίζουν από τα νερά της χειμερινής βροχής. Ούτε οι ιδιαίτερα ευάλωτοι άνθρωποι εξαιρούνται από αυτές τις συνθήκες. Ακόμα και σε μια τέτοια περίοδο που ο κίνδυνος έξαρσης της πανδημίας του Covid-19 στα καμπ ήταν και παραμένει άμεσος, μέλη ομάδων υψηλού κινδύνου, συνεχίζουν να είναι εκτεθειμένα σε αυτές τις συνθήκες χωρίς καμία προστασία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει τώρα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την μεταχείριση συνολικά 8 ατόμων. Και οι 8 διέμεναν σε ένα από τα Hotspots της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα ή ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι για άλλους λόγους.

Τελικά, το Δικαστήριο συνέδεσε 8 υποθέσεις από την Χίο, την Κω, τη Λέσβο και τη Σάμο, δηλαδή από 4 από τα 5 Hotspots της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οργανώσεις HIAS Ελλάδος και Equal Rights Beyond Borders εκπροσωπούν συνολικά 4 από αυτά τα άτομα στις προσφυγές τους στο Δικαστήριο.

‘Πλέον εναπόκειται στο Δικαστήριο να δηλώσει απερίφραστα ότι οι συνθήκες διαμονής στα hotspots δεν ικανοποιούν τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες και ότι το μέτρο του γεωγραφικού περιορισμού θέτει τις ζωές των ευάλωτων ανθρώπων σε σοβαρό κίνδυνο’ – δηλώνει η Έλλη Κριωνά-Σαράντη, από τη HIAS Ελλάδος.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι αιτούντες

Το Δικαστήριο θα έχει τώρα την ευκαιρία να αποφασίσει αν οι συγκεκριμένες συνθήκες παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου απαγορεύει την εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση και υποχρεώνει τα κράτη να προστατεύουν το δικαίωμα στη ζωή.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα ευρωπαϊκά Hotspots της Ελλάδας έχουν αντίκτυπο σε όλους – στους ηλικιωμένους, τους αρρώστους, τις γυναίκες, τα παιδιά: στους ανθρώπους.

«Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε μέρα ολοένα και καταρρέουν τα θεμέλια των ευρωπαϊκών αξιών στα ελληνικά νησιά. Στο ευρωπαϊκό προσφυγικό δίκαιο υπάρχουν κανόνες που απαγορεύουν τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν νοιάζει κανέναν. Κάθε μέρα προσπαθούμε να διασφαλίσουμε με τα νομικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ότι οι άνθρωποι πρέπει να μεταχειρίζονται ως άνθρωποι, τίποτα παραπάνω. Ήρθε η ώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να τοποθετηθεί ανάλογα» – δήλωσε η Νίκη Γεωργίου από τους Equal Rights Beyond Borders.

Αν σου άρεσε κάνε