Μ. Βορίδης: Αλλαγές στο ν/σ προσλήψεων - Μοριοδότηση ξένων γλωσσών και εμπειρίας
Σημαντικές αλλαγές σχετικά με τα προσόντα και τη μοριοδότηση στους διαγωνισμούς προσλήψεων Δημοσίου προχώρησε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο ΑΣΕΠ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Βάσει των αλλαγών, θα μοριοδοτηθεί η γνώση ξένης γλώσσας καθώς και η εργασιακή εμπειρία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενώ όπως διευκρινίστηκε, οι υποψήφιοι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος θα λαμβάνουν 5 μονάδες -μόνο όταν το διδακτορικό αφορά «επιστημονικό πεδίο που αναφέρεται ως αποδεκτό στην προκήρυξη σύμφωνα με την ταξινόμηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών».
Πιο συγκεκριμένα, στην λίστα με τα τυπικά προσόντα και την εργασιακή εμπειρία που μοριοδοτούνται προστίθενται και τα εξής:
-Κατά μία (1) μονάδα για τους κατόχους τίτλου άριστης γνώσης της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ισπανικής ή ιταλικής γλώσσας. Η άριστη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας από τις ανωτέρω, καθώς και η άριστη γνώση οποιοσδήποτε άλλης ξένης γλώσσας σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο παράρτημα γλωσσομάθειας του Α.Σ.Ε.Π., βαθμολογείται με μισή (0,5) μονάδα. Η άριστη γνώση της ξένης γλώσσας που ορίζεται στην προκήρυξη ως απαιτούμενο πρόσθετο προσόν δεν μοριοδοτείται.
- Βάσει εμπειρίας ως εξής:
Κατά μία (1) μονάδα λόγω εμπειρίας ενός (1) τουλάχιστον έτους.
Κατά δύο (2) μονάδες λόγω εμπειρίας δύο (2) τουλάχιστον ετών.
Κατά τρεις (3) μονάδες λόγω εμπειρίας τριών (3) τουλάχιστον ετών.
Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας τεσσάρων (4) τουλάχιστον ετών.
Κατά πέντε (5) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.
Διευκρινίζεται δε ότι «Ως εμπειρία νοείται η απασχόληση με σχέση εργασίας ή σύμβαση έργου στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή η άσκηση επαγγέλματος σε καθήκοντα ή έργα ανεξαρτήτως αντικειμένου, μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών με τον οποίο ο υποψήφιος μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία και ως προς τις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, μετά τη λήψη της σχετικής άδειας. Για την απόδειξη του χρόνου της εμπειρίας ο υποψήφιος προσκομίζει βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα».
Επιπλέον, για τους μόνιμους κάτοικους δυσπρόσιτων περιοχών, όπως μικροί νησιωτικοί ή ορεινοί Δήμοι, οι οποίοι λαμβάνουν έξτρα μόρια διευκρινίζεται ότι θα «δηλώνουν ότι επιθυμούν τον διορισμό τους δεσμευόμενοι να υπηρετήσουν επί μία τουλάχιστον δεκαετία σε θέσεις που προκηρύσσονται στις ως άνω περιοχές».
Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις η πρόβλεψη για ατομική συνέντευξη γίνεται «δομημένη συνέντευξη». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού γραπτός διαγωνισμός αλλά και συνέντευξη ενώ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προσωπικού προβλέπεται μόνο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός.
Ειδικές κατηγορίες
Ακόμη λαμβάνεται πρόνοια με προκαθορισμένα ποσοστά από το νόμο, για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, συγγενείς ΑΜΕΑ) που θα συμμετέχουν στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό. Η υπαγωγή των ΑμεΑ στη διαδικασία της μοριοδότησης θα γίνεται με ξεχωριστή προκήρυξη ενώ κατά τα προβλεπόμενα για τους υποψηφίους υποχρεωτικής εκπαίδευσης η επιλογή θα υπόκειται σε με σειρά προτεραιότητας.
Το ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμμετέχει στο διαγωνισμό και παύει η συνέντευξη ως μοναδικό κριτήριο επιλογής του, ενώ για το μεσοδιάστημα μειώνεται το υποκειμενικό στοιχείο επιλογής μέσω της καθιέρωσης συστήματος μοριοδότησης των τυπικών προσόντων.