Πρόσληψη 192 ιχνηλατών σε 56 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας
Υπηρεσία αναλαμβάνουν σταδιακά, μετά από δέκα μήνες από την έναρξη της πανδημίας, οι 192 νεοπροσληφθέντες ιχνηλάτες, σε 56 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας .
Τα νέα στελέχη που προσελήφθησαν έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία και πέρασαν από ειδική εκπαίδευση, αναμένεται να συμβάλλουν στο εξής στην αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού ανά την επικράτεια.
Η συγκεκριμένη διαδικασία, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην προσπάθεια να μπει «φρένο» στη διασπορά του ιού στην κοινότητα, παρουσίαζε μέχρι τώρα εμφανή κενά και αδυναμίες, καθώς γινόταν κεντρικά, από την Αθήνα, μέσω των 190 ιχνηλατών – αποσπασμένων στελεχών από τα Σώματα Ασφαλείας που είναι εγκατεστημένα στο κτίριο «Φάρος» της Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι. Ο διπλασιασμός του αριθμού των ιχνηλατών και η αποκέντρωση της υπηρεσίας, με τη διασπορά τους ανά την επικράτεια, εκτιμάται πως θα έχει καθοριστική επίπτωση στον αποτελεσματικότερο εντοπισμό των επαφών των κρουσμάτων και τον έλεγχο της περαιτέρω μετάδοσης του ιού.
Την περασμένη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη οι 30 νέοι ιχνηλάτες που θα επιφορτιστούν με το συγκεκριμένο έργο στους 7 νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι 18 εγκαταστάθηκαν σε ειδικό χώρο με υπολογιστές, τηλέφωνα και άλλον εξοπλισμό, που διαμορφώθηκε γι αυτούς στο κτίριο της Περιφέρειας και θα αναλάβουν την ιχνηλάτηση στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι 12 ανέλαβαν αντίστοιχη υπηρεσία ανά 2 στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας.
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, και ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης (φωτ. κάτω), τους υποδέχτηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και σε συνάντηση γνωριμίας ενημερώθηκαν για την εκπαίδευση και το έργο τους. Σημειώνεται πως οι νέοι ιχνηλάτες, όπως και το σύνολο των 192 που εγκαταστάθηκαν σε όλη τη χώρα, θα αναφέρονται απευθείας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και δεν θα εποπτεύονται από τις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες θα τους φιλοξενούν προσωρινά, μέχρι την δημιουργία περιφερειακών κέντρων Πολιτικής Προστασίας.
«Είναι νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση, είναι από τον τόπο μας και θα συμβάλλουν με τη δουλειά τους στον έλεγχο της διασποράς της πανδημίας», είπε στο Euro2day.gr η κ.Πατουλίδου και πρόσθεσε: «Εγκαταστάθηκαν στο νέο κτίριο της Περιφέρειας στην 26ης Οκτωβρίου, στον 4ο όροφο, θα εργάζονται σε δύο βάρδιες και ανάλογα με τις ανάγκες και την εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να δουλεύουν και Σαββατοκύριακο».
«Ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται κάποια δεδομένα από την πλατφόρμα της Πολιτικής Προστασίας. Γίνονται κάποιες δοκιμές για το πώς θα οργανωθεί η υπηρεσία και από Δευτέρα θα αναλάβουν κανονικά την ιχνηλάτηση στην περιοχή μας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στεργιάδης.
Τα νέα στελέχη έχουν προσληφθεί για μια χρονική διάρκεια 8 μηνών, η οποία δεν αποκλείεται να παραταθεί.
Την ίδια μέρα έφτασαν στα πόστα τους και οι ιχνηλάτες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Όπως είπε στο Euro2day.gr o επικεφαλής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, οι 4 εξ αυτών εγκαταστάθηκαν σε γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, από όπου θα έχουν και την ευθύνη ιχνηλάτησης των επαφών κρουσμάτων για το νησί της Θάσου, και από 2 ανέλαβαν υπηρεσία σε κάθε μια από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.
Άλλα 12 στελέχη έχουν επιφορτιστεί με το έργο της ιχνηλάτησης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Οι 4 στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, από 3 σε Φλώρινα και Καστοριά και 2 στα Γρεβενά.
Στη Θεσσαλία, οι 14 ιχνηλάτες κατανέμονται αναλογικά στους 4 νομούς, ως εξής: 4 στη Λάρισα, 3 στη Μαγνησία (σ.σ. με κάλυψη και των Βόρειων Σποράδων), και από δύο σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.
Από την αρχή της εβδομάδας φτάνουν και εγκαθίστανται σταδιακά οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που στελεχώνουν το σώμα των ιχνηλατών στις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς, Πελοποννήσου, Κρήτης, Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, ενώ 30 από τους 192 νέους ιχνηλάτες παρέμειναν στην πρωτεύουσα.
Το Euro2day.gr έχει αναδείξει επανειλημμένα με ρεπορτάζ του τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο έγκαιρος εντοπισμός και ενημέρωση των επαφών των κρουσμάτων κορωνοϊού στην προσπάθεια ελέγχου της διασποράς, καθώς και τα κενά που έχουν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης και σφοδρότερης φάσης της πανδημίας.
Πολλοί πολίτες σε «κόκκινες» περιοχές, που νόσησαν από κορωνοϊό, έχουν δηλώσει δημόσια πως δεν δέχτηκαν ποτέ το τηλεφώνημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για ενημέρωση και αναζήτηση των στενών τους επαφών τις κρίσιμες τελευταίες μέρες πριν εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις το σχετικό τηλεφώνημα ήρθε με καθυστέρηση ως και 40 ημερών και αφού φυσικά είχαν αναρρώσει και επιστρέψει στις κανονικές τους δραστηριότητες.
Σε περιοχές με υψηλό και επίμονο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Δυτική Μακεδονία, τον ρόλο της ιχνηλάτησης είχαν αναλάβει επικουρικά και σε εθελοντική βάση τα τοπικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Σε άλλες περιοχές οι κατά τόπους υπηρεσίες των Περιφερειών (Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Πολιτική Προστασία), που είχαν συνδράμει με το δικό τους προσωπικό στην πρώτη φάση της πανδημίας την άνοιξη, έχουν δηλώσει πως δεν τους ζητήθηκε η συνδρομή κατά τη διάρκεια του φθινοπωρινού και χειμερινού κύματος.
Πηγή: Euro2day