Η «κόκκινη» Αττική «κλειδί» για μέτρα και σχολεία
Βαρόμετρο όσον αφορά τη χαλάρωση ή την αυστηριοποίηση των περιοριστικών μέτρων, καθώς και για το άνοιγμα των σχολείων εντός του Ιανουαρίου, αποτελεί η κατάσταση της Αττικής, όπου εντοπίζεται η πλειοψηφία των κρουσμάτων κορονοϊού, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη καταγράφει σταθεροποιητικές τάσεις.
Παράλληλα, οι ειδικοί περιμένουν τα αποτελέσματα των εορτών, με κυβερνητικά στελέχη πάντως να κάνουν λόγο για τήρηση των περιορισμών από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.
Λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες αποφάσεις για τα σχολεία, λοιμωξιολόγοι και Πολιτική Προστασία κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για 11 περιοχές, που «βράζουν», ενώ ο μεταλλαγμένος ιός «χτυπά» τις πόρτες του πλανήτη.
Αυτές είναι:
Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Δήμος Περιστερίου
Δήμος Ιλίου και Αχαρνών
Περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής
Κάλυμνος
Δήμος Ασπροπύργου
Δήμος Ελευσίνας
Κοζάνη
Δήμος Εορδαίας
Δήμος Βοΐου
«Στην Αττική βλέπουμε σταθεροποίηση και όχι βελτίωση των πραγμάτων. Εάν στην Αττική συμβεί μια έξαρση κρουσμάτων, θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη. Τα νούμερα στην Αθήνα παραμένουν τριψήφια και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γώγος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Υπενθυμίζεται ότι μόνο χθες, Παρασκευή, το 1/3 των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν στην Αττική. Συγκεκριμένα, από τα 597 νέα κρούσματα τα 210 βρέθηκαν στο λεκανοπέδιο.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία.
Σε ερώτημα, εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία 8 ή 11 Ιανουαρίου, ο κ. Γώγος σημείωσε πως εάν συνεχιστεί η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ίσως και με μια περαιτέρω μείωση, τότε μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το άνοιγμα των σχολείων θα είναι οριζόντιο για όλες τις περιοχές, οπότε και θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν περιοχές, όπως η Κοζάνη και η Δυτική Αττική, που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.
«Τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε, άρα θα ξέρουμε πώς οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν στην επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Γώγος.