Γ. Αγγελοπούλου: «Επανένωση» με την Ομογένεια η επέτειος των 200 χρόνων από το 1821
Μοναδική ευκαιρία για την αναθέρμανση των σχέσεων με την ομογένεια, χαρακτήρισε η Γιάννα Αγγελοπούλου την πολυσυζητημένη επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, σε συνέντευξή της στον Ελληνοαυστραλό δημοσιογράφο John Mangos, στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης Digital Conversation Series που διοργάνωσε το The Hellenic Initiative Australia (ΤΗΙ Australia).
Μιλώντας στην εκδήλωση, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», σημείωσε ότι σε 46 χώρες και από τις 5 ηπείρους υπάρχουν Ελληνίδες και Έλληνες που θέλουν να τιμήσουν την ιστορία των 200 χρόνων του νεότερου ελληνικού Κράτους. Θέλουν να θυμηθούν από πού ερχόμαστε, να οραματιστούν την πορεία μας στο μέλλον και να προβάλλουν τη χώρα μας. Ειδικά για την Αυστραλία, είπε ότι υπάρχουν 36 προτάσεις από συλλόγους, φορείς, ακόμη και απλούς πολίτες. Αφορούν ποικίλες δράσεις, από εκδόσεις επετειακών τόμων, ομιλίες, φωτογραφικές και καλλιτεχνικές εκθέσεις και συνέδρια και πολιτιστικά δρώμενα, μέχρι εκδηλώσεις καθαρά εορταστικού χαρακτήρα.
«Η επέτειος είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με την ομογένεια. Με ανθρώπους σαν εσάς, που, μέσα από τη σκληρή τους δουλειά, διακρίθηκαν στις επιχειρήσεις, στην επιστήμη, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό και έκαναν έτσι γνωστή τη χώρα μας. Αυτό που θέλουμε από εσάς είναι να μεταδώσετε το μήνυμα της επετείου» πρόσθεσε.
Μιλώντας για την επέτειο, η κ. Αγγελοπούλου ανέφερε ότι μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια άσκηση αναστοχασμού του παρελθόντος: «Πρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας και να δούμε ποια ήταν τα καλά μας στοιχεία που δείξαμε αυτά τα 200 χρόνια και μας επέτρεψαν να σημειώσουμε επιτυχίες και νίκες, να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Αλλά και να σκεφτούμε τι ήταν αυτό που ορισμένες φορές μας οδήγησε σε διχασμούς και προκάλεσε αποτυχίες, ακόμη και καταστροφές. Στην επέτειο των 200 ετών, θα πρέπει να αφήσουμε πίσω τα στοιχεία που μας κράτησαν στάσιμους και να φωτίσουμε εκείνα που μας πήγαν μπροστά, ώστε να γίνουν ο οδηγός μας προς τον τρίτο αιώνα του σύγχρονου ελληνικού Κράτους».
Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε, επίσης, στην κεντρική επιλογή της Επιτροπής να συνδιαμορφώσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μαζί με την ελληνική κοινωνία. Όπως είπε, «ο δύσκολος αυτός δρόμος» οδήγησε στην υποβολή συνολικά 1.827 προτάσεων για δράσεις, εκ των οποίων οι 386 προέρχονται από δήμους και περιφέρειες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ 319 από φορείς της ομογένειας και ελληνικές Αρχές του εξωτερικού. Υπογράμμισε ακόμη, ότι το 2021 θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις που θα τιμούν την Επανάσταση και θα αναδεικνύουν την ιστορία του ελληνικού Κράτους, το 75%, όμως, των δράσεων θα αφορούν το μέλλον και θα αφήνουν μια παρακαταθήκη για το αύριο: έργα υποδομής, ψηφιοποίησης, βιώσιμης ανάπτυξης και αστικής κινητικότητας, δράσεις εναλλακτικού τουρισμού κά. «Τα 200 χρόνια είναι άλλωστε και η είσοδος στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ύπαρξης του ελληνικού Κράτους. Για αυτό ζητήσαμε από τους ανθρώπους να μας υποβάλλουν προτάσεις που θα αφήσουν μια παρακαταθήκη για το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το εάν η πανδημία θα επηρεάσει τον προγραμματισμό των επετειακών εκδηλώσεων, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι έχουν προετοιμαστεί εναλλακτικά σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα, ενώ, εάν χρειαστεί, είναι δυνατό να μεταφερθούν χρονικά κάποιες δράσεις στο δεύτερο εξάμηνο του επετειακού έτους. Σε κάθε περίπτωση, επιλογή της Επιτροπής, πριν καν ξεσπάσει η πανδημία, ήταν να πραγματοποιηθούν επετειακές δράσεις καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, συμπλήρωσε.
Η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε και στην εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς το 2004 η Αθήνα είχε πάρει τη σκυτάλη της διοργάνωσης από το Σίδνεϊ: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένα διαφορετικό εγχείρημα, περίπλοκο και απαιτητικό επίσης. Πετύχαμε στη διοργάνωση επειδή αναπτύξαμε μια κουλτούρα μεθοδικής εργασίας, ομαδικής δουλειάς και προσήλωσης στο στόχο. Όχι μόνο η οργανωτική επιτροπή αλλά όλοι οι πολίτες. Αυτό, ακριβώς, θέλουμε να πετύχουμε και σήμερα μέσα από αυτήν την προσπάθεια. Να δημιουργήσουμε το αίσθημα ενός κοινού στόχου».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι η Επιτροπή δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση καθώς τόσο η λειτουργία όσο και οι δράσεις της βασίζονται σε ιδιωτικές δωρεές και πωλήσεις προϊόντων, καθώς, επίσης, και στο Νομισματικό της Πρόγραμμα που αποτελεί βασικό έσοδο για τη χρηματοδότηση δράσεων. Αναφέρθηκε, ακόμη, στον «ΠΡΟΠΟΜΠΟ», το αναμνηστικό μετάλλιο που προηγήθηκε του Νομισματικού Προγράμματος.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη νέα γενιά, λέγοντας ότι, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα σήμερα είναι το πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γυρίσουν πίσω όσοι νέοι έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και τα κίνητρα για να παραμείνουν στη χώρα όσοι νέοι βρίσκονται εδώ. Στο μέτρο των δυνατοτήτων της, σημείωσε, η Επιτροπή συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια, μέσα από επετειακές πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυξιακό πρόσημο.
Δείτε το βίντεο της διαδικτυακής εκδήλωσης Digital Conversation Series του ΤΗΙ Australia: