Παπαευαγγέλου: Εμφανής μείωση κρουσμάτων και εισαγωγών
Η αίσθηση είναι ότι υπάρχει εμφανής μείωσης των ημερήσιων κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών, καθώς και σημάδια σταθεροποίησης ως προς τον αριθμό διασωληνώσεων και θανάτων, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
«Έχουμε εμφανή μείωση στις εισαγωγές και ίσως βλέπουμε μία σταθεροποίηση στους διασωληνωμένους. Έχουμε και τον εμβολιασμό, ο οποίος αναμένεται και στη χώρα μας να ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου. Για τις ευπαθείς ομάδες και την ασφάλεια του εμβολίου. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Εκείνοι νοσούν πιο βαριά. Τα αποτελέσματα της Pfizer σε χιλιάδες εθελοντές. Σχεδόν οι μισοί ήταν πάνω από 55 και έφταναν έως και 80. Οι μισοί είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%. Πολύ παραπάνω από την προσδοκία του 50-60%. Επίσης, ήταν εξίσου αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες», δήλωσε η ίδια.
Στη συνέχεια, αναφερόμενη στις παρενέργειες του εμβολίου, σημείωσε ότι η πιο συχνή ήταν ο πόνος στο σημείο. «Είχαμε επίσης κόπωση, κεφαλαλγία και σε μερικές περιπτώσεις λίγο πυρετό», είπε.
«Οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη. Έτυχε, όμως, κάποιες γυναίκες να είναι έγκυες και να μην το γνωρίζουν. Εμβολιάστηκαν και η εγκυμοσύνη τους συνεχίζεται κανονικά. Στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και τα παιδιά», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, «αλλά θα προτρέψω όλους να το κάνουν».
Θα ήθελα να θυμίσω σε όλους ότι με την ελπίδα του εμβολίου, θα μας επιτρέψει στη διάρκεια του 2021, να επιστρέψουμε σε μία ικανοποιητική κανονικότητα.
Η κυρία Παπαευαγγέλου χτύπησε και πάλι «καμπανάκι» κινδύνου για νέα έξαρση τις ημέρες των εορτών. «Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς. Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες. Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών και μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά», τόνισε.
«Αν κρατάμε τις αποστάσεις και τηρούμε τα μέτρα, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά. Είναι τεράστια διαφορά. Τα μέτρα προστασίας να τα σκεφτόμαστε ως μία ασπίδα η μία πάνω στην άλλη. Στη χρήση της μάσκας, στις αποστάσεις, στην υγιεινή των χεριών, να προσθέσουμε και την αποφυγή συγχρωτισμού. Για να πετύχουμε τους στόχους μας. Για να μην πάνε χαμένα όσα έχουμε πετύχει», επεσήμανε.
Την ίδια ώρα, από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα κυριότερα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. Η κατάσταση παραμένει όμως κρίσιμη».
«Στην Αττική οι διαγνώσεις ήταν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ στην Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μείωση 20%. Πρέπει να τονιστεί πως τα Σαββατοκύριακα κατά κόρον διαγιγνώσκονται τα βαρεία περιστατικά», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και παραμένουν μεγάλο στοίχημα οι επόμενες δύο εβδομάδες. Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά. Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε, υπάρχουν απλές οδηγίες για τις ασφαλέστερες συναντήσεις», υπογράμμισε.
«Αν έχουμε συμπτώματα, θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς. Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα. Ενώ, καλό θα ήταν να σχηματίσουμε μια κοινωνική φούσκα», σημείωσε.