Νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων: Έρχονται οι «βοηθοί δικαστών»
Ειδικοί δικαστικοί υπάλληλοι για νομολογιακή τεκμηρίωση και επικοινωνία του δικαστηρίου , προσλαμβάνονται σύντομα με βάσει το νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και εγκρίθηκε από Υπουργικό Συμβούλιο.
Πρόκειται για δυο αυτοτελείς κατηγορίες δικαστικών υπαλλήλων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που θα προσληφθούν και θα συνεπικουρούν τους δικαστικούς λειτουργούς στο δικαιοδοτικό τους έργο:
-Κλάδος ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου, ο οποίος καλύπτει την ανάγκη υποστήριξης των δικαστικών λειτουργών (νομοθετική, νομολογιακή και βιβλιογραφική τεκμηρίωση) . Εν ολίγοις ο δικαστικός υπάλληλος (βοηθός δικαστή επι της ουσίας) θα κάνει την συγκέντρωση του υλικού σε νομολογιακό επίπεδο ώστε να μπορεί να συγκεντρωθεί και αφοσιωθεί ο δικαστής στο δικαιοδοτικό του έργο.
-Κλάδος ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων , για την επικοινωνία και τη διαχείριση της πληροφορίας από και προς τη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για δικαστικούς υπαλλήλους που θα κάνουν τις επαφές σε άλλα δικαστήρια (και εξωτερικού) και θα ασκούν και καθήκοντα επικοινωνίας του δικαστηρίου σε σχέση με τον Τύπο(μη ορθή απόδοση δικαστικών αποφάσεων στον Τύπο κλπ.).
Μόνιμοι
Με το σχέδιο μονιμοποιούνται επίσης οι υπάλληλοι που είχαν μεταχθεί (με την κινητικότητα) στα δικαστήρια, οι οποίοι πλέον θα θεωρούνται – σε επίπεδο δικαιωμάτων και εξέλιξης- ισότιμοι δικαστικοί υπάλληλοι.
Η ανακοίνωση:
«Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, σήμερα, το Σχέδιο Νόμου για τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων που παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
Με το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρείται ο εξορθολογισμός των υπηρεσιών της διοικητικής υποστήριξης της Δικαιοσύνης από το Σώμα των δικαστικών Υπαλλήλων, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζεται ο τρόπος οργάνωσης των Διοικητικών Υπηρεσιών της.
Ειδικότερα, με το Σχέδιο Νόμου διασφαλίζεται η θεσμική ιδιότητα των δικαστικών υπαλλήλων ως αρωγών της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και επιλύεται οριστικά το ζήτημα της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων στα δικαστήρια με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Παράλληλα, θεσπίζονται αντικειμενικοί κανόνες αξιολόγησης των δικαστικών υπαλλήλων. Επιπλέον, εισάγεται ένα σύγχρονο, διαφανές σύστημα υπηρεσιακής προαγωγής των δικαστικών υπαλλήλων με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, ενώ καθιερώνεται για πρώτη φορά η μοριοδότησή τους από τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά σεμινάρια κατάρτισης».
Πηγή: dikastiko.gr