Ώρα μάχης στη Θεσσαλονίκη με 3 στους 10 θετικούς στον ιό!
Σε κατάσταση επαγρύπνησης βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες για την ανησυχητική, ανεξέλεγκτη πορεία του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, η οποία «βράζει» στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, καταγράφοντας απανωτά ρεκόρ αναφορικά με τα ημερήσια κρούσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Βασίλης Κικίλιας μετέβη την Τετάρτη στην πόλη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης.
Ο υπουργός Υγείας δίνοντας χθες σοκαριστικά στοιχεία για την κατάσταση στη συμπρωτεύουσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε πως 3 στους 10 είναι θετικοί στον ιό.
«Η θετικότητα με βάση το ΑΠΘ είναι 32%. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά. Αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πως επεκτάθηκε η νόσος», δήλωσε ο ίδιος, προειδοποιώντας πως ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. «Δεν προσέξαμε», σημείωσε.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, η παρακολούθηση της παρουσίας του ιού στα λύματα της πόλης κατέγραψε άνοδο μέχρι και 290%.
«Σε αυτήν τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, ζητώντας να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας από το σύνολο των κατοίκων.
Την ίδια ώρα, απαντώντας σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης εξήγησε πως «είναι η έβδομη ημέρα που δεχόμαστε πίεση στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στο ΑΧΕΠΑ, στο Ιπποκράτειο και στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος της 4ης ΥΠΕ. Βρήκαμε θετικά κρούσματα και στο Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σε δειγματοληπτικό έλεγχο που γίνεται συχνά» και πρόσθεσε ακόμη ότι «έχουν γίνει και μεταφορές ασθενών από κλινικές των νοσοκομείων σε ιδιωτικά νοσοκομεία, προκειμένου να απελευθερωθούν κλίνες για COVID-19». Ειδικά, για τις αιτιάσεις περί διαλογής ασθενών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η διοίκηση και τα αρμόδια στελέχη του νοσοκομείου διέψευσαν χθες κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντίθετα, «δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος» αναφέρουν οι επιτελείς του νοσοκομείου, σε αντιδιαστολή με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών, κ. Σιούλη.