Καθηγητής Σαρηγιάννης: «Με μάσκες παντού, στα 450 τα κρούσματα ως τα Χριστούγεννα»
Στην ΕΡΤ μίλησε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, του οποίου οι προβλέψεις σε ότι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας, έχουν έως σήμερα αποδειχθεί ακριβείς.
«Ο ιός δεν μεταδίδεται μόνο με σταγονίδια αλλά και με τη μορφή αεροζόλ, δηλαδή, πολύ λεπτών σωματιδίων τα οποία όταν έρθουν σε επαφή με λεπτά σωματίδια από την καύση γενικότερα, είτε ξυλείας, είτε αυτοκινήτων μπορούν να λειτουργήσουν σαν οχήματα μεταφοράς και αιώρησης του κορονοιού», τόνισε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποφυγής καύσης ξύλων, τη χρήση τζακιού, του περιορισμού της μετακίνησης με αυτοκίνητα ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ρύπανσης.
«Εγώ θα πρότεινα για ένα χρονικό διάστημα να το εφαρμόσουμε παντού, καλό θα ήταν να εφαρμοστεί σε περισσότερες περιοχές που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινο λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού. Αν εφαρμόσουμε επιπρόσθετα μέτρα ενεργού προστασίας και όχι απλώς ατομικής ευθύνης μπορούμε να κινηθούμε σε χαμηλές τιμές κρουσμάτων, θα μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι 400 κρούσματα την ημέρα», ανέφερε ο ίδιος αναφερόμενος στη γενικευμένη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης του ιού ακόμα και σε λεωφορεία, ιδιωτικά πούλμαν, ακόμα ή σε μια τάξη με υπερβολικά παιδιά. Η επόμενη κίνηση είναι να χρησιμοποιήσουμε συσκευές απολύμανσης του αέρα. Προκειμένου να ανασχεθεί η διασπορά του ιού, ο καθηγητής πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη ρητή χρήση μάσκας όρθιων αλλά και καθιστών πελατών σε όλα τα μαγαζιά εστίασης. «Όρθιοι με μάσκα και καθιστοί με μάσκα», συμβουλεύει.
«Τα σταγονίδια σάλιου από την ομιλία μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για αρκετό χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, επομένως μόνο όταν κάποιος τρώει μπορεί να αφαιρεί την μάσκα του και εν συνεχεία να την φορά ξανά» , συμπλήρωσε ο καθηγητής.