Δίκη Χρυσής Αυγής: Την Πέμπτη η συνέχεια για τις αναστολές Κασιδιάρη-Λαγό
Για αύριο, στις 11 το πρωί, οπότε και αναμένεται να προτείνει η εισαγγελέας για το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη και για τα αιτήματα του Γιάννη Λαγού αναφορικά με την ανάγνωση των βουλευμάτων, διέκοψε το δικαστήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Νωρίτερα, παρών στη δικαστική αίθουσα, ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε τον λόγο από την πρόεδρο, αιτώντας να κληθεί να εξεταστεί «παράγοντας της κυβέρνησης Σαμαρά», τον οποίο κατονόμασε, καθώς, όπως είπε, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος συνομίλησε δύο μέρες πριν από τη δολοφονία Φύσσα με άνθρωπο που είχε επαφή με τον Ρουπακιά. Ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε μάλιστα να εξεταστεί κατά αντιπαράσταση μαζί του.
Νωρίτερα, κατά την αγόρευσή τους, οι συνήγοροι του Νίκου Μιχαλολιάκου επιτέθηκαν στην Πολιτική Αγωγή για τις δηλώσεις που κάνει εκτός της αίθουσας, χαρακτηρίζοντας ηθικά ανεπίτρεπτη τη στάση τους, η οποία όπως είπαν παραβιάζει των κώδικα δικηγόρων.
Ο κ. Μιχαλόλιας χαρακτήρισε «περιοδεύοντα θίασο» τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής, που έχει κατακλείσει όπως είπε τα ΜΜΕ, ενώ αναφέρθηκε και σε δημοσιογράφο που όπως είπε, την άκουσε να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει ότι η εισαγγελέας πρότεινε αναστολές αλλά η ίδια ξέρει πως η πρόεδρος δεν θα δεχτεί την πρόταση. «Σας τα λέω αυτά γιατί σας εκθέτουν», είπε ο κ. Μιχαλόλιας.
Ο έτερος συνήγορος κ. Παπαδέλης, συνεχίζοντας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δημοσιογράφος «έχει ετοιμάσει και το κελί στο Δομοκό», ενώ κατήγγειλε ότι άγνωστοι του έστειλαν μήνυμα στο twitter, ότι η κ. Οικονόμου «θα έπρεπε να έχει την τύχη που είχε η εισαγγελέας Ανδρουλιδάκη».
Το χρονικό της σημερινής διαδικασίας
Η συντριπτική πλειονότητα των συνηγόρων των καταδικασθέντων έκανε εκ νέου λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας των καταδικασθέντων και μίλησαν για έξωθεν πιέσεις που ασκήθηκαν στο δικαστήριο προκειμένου να προβεί σε καταδίκες και σε φυλακίσεις. Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο τη συνεδρίαση του στις 11.
Μετά την εισαγγελέα σήμερα, τον λόγο ζήτησε και έλαβε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος υποστήριξε ότι «παράγοντας της κυβέρνησης Σαμαρά συνομιλούσε με άνθρωπο που είχε επαφή με τον Ρουπακιά» και ζήτησε να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση μαζί του. «Δηλώνω αθώος» είπε, «έχω καταδικάσει τη δολοφονία Φύσσα». «Προκαλεί ερωτηματικά τι έλεγαν αυτοί άνθρωποι, δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο» προσέθεσε.
Επιμένει για αναστολές η Οικονόμου
Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε τον λόγο στο δικαστήριο. Η κυρία Οικονόμου επέμεινε στην αρχική της πρόταση, ότι δεν υπάρχει κώλυμα να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής των καταδικασθέντων, όπως η ίδια είχε προτείνει.
Η εισαγγελέας δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε συνηγόρους της υπεράσπισης που, όπως είπε, έχουν κάνει δηλώσεις εναντίον της σε ΜΜΕ, διαπράττοντας πειθαρχικό αδίκημα. Η κ.Οικονόμου, επικαλούμενη την αλλαγή της ποινικής νομοθεσίας, επισήμανε πως αναστολή στην εκτέλεση των ποινών χορηγείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τόνισε πως ουδεμία παραπλάνηση υπήρχε από την πλευρά της προς το δικαστήριο.
«Συνήγοροι παραβιάζουν κάθε κανόνα δεοντολογίας με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ καταφέρονται συνεχώς με απαξιωτικές εκφράσεις κατά της εισαγγελέως της έδρας, επειδή δεν είναι αρεστές σε αυτούς οι προτάσεις της» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Σε ό,τι αφορά στον Ιωάννη Λαγό, δεν αποδείχθηκε ότι έκανε προπαρασκευαστική πράξη φυγής από τη χώρα».
Η κ. Οικονόμου τόνισε πως οι 11 καταδικασθέντες που ανέφερε χθες η πρόεδρος, δεν τέλεσαν άλλη αξιόποινη πράξη μετά το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκαν. Σχετικά με τον Ιωάννη Λαγό, η εισαγγελέας ανέφερε ότι επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι αλλά το 2015, οπότε και αντικαταστάθηκαν με προσωρινή κράτηση.
Το 2019 ο Ιωάννης Λαγός, ανέφερε η εισαγγελέας, κρίθηκε ότι έχει μόνιμη κατοικία και ότι δεν ήταν φυγόδικος. «Το 2019 το συμβούλιο υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του και ήρε τον περιοριστικό όρο και του επέτρεπε να μεταβαίνει στο εξωτερικό. Είναι προφανές ότι κρίθηκε ότι δεν παραβίασε εκ προθέσεως τους περιοριστικούς όρους. Από το '15 μέχρι σήμερα τους τηρεί ανελλιπώς» τόνισε η εισαγγελέας.
«Σε ποια παραπλάνηση προς το δικαστήριο προέβη η εισαγγελέας, όταν τα συμβούλια έκριναν ότι δεν τους παραβίασε από πρόθεση;» ανέφερε η ίδια.
Μάλιστα, για το θέμα του Ιωάννη Λαγού και των όρων που του είχαν επιβληθεί έλαβε χώρα στη δίκη ένας έντονος διάλογος ανάμεσα στην πρόεδρο και την υπεράσπισή του καταδικασθέντος πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι στη δίκη αναγνώσθηκε μόνο το πρώτο βούλευμα, που διαπίστωνε παραβίαση των περιοριστικών όρων του Λαγού:
Πρόεδρος: Το δικαστήριο έδωσε εντολή στην εισαγγελέα να προσκομίσει όλα τα βουλεύματα
Δικηγόρος Λαγού: Επί τόσα χρόνια ακούμε ο Παύλος και ο Παύλος και δεν αντιδράσαμε. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το δικαστήριο σας ζήτησε μόνο το πρώτο βούλευμα και ότι δεν γνωρίζατε για τα άλλα δύο….
Πρόεδρος: Τα επόμενα βουλεύματα δεν λειτουργούν ως Εφετείο. Είναι η άποψη των δικαστών. Δεν καταργήθηκε το πρώτο βούλευμα.
Δικηγόρος Λαγού: Μεταφέρω θερμές ευχαριστίες του κυρίου Λαγού στο δικαστήριο, γιατί έτσι θα γίνουν σίγουρα δέκτες οι προσφυγές του στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.