Προσπάθησαν να «περάσουν» 100 κιλά σπάνιου ναρκωτικού στην Ελλάδα - Τι είναι το «Khat»;
Με βαλίτσες επιχείρησαν νωρίτερα σήμερα δύο Ισραηλινοί, να εισάγουν στη χώρα μας 100 κιλά του σπάνιου ναρκωτικού «Khat», οι οποίοι και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο Ελ. Βενιζέλος.
Οι αστυνομικοί, οι οποίοι έκαναν στοχευμένους ελέγχους για ναρκωτικές ουσίες, εντόπισαν τους δύο άντρες που είχαν φτάσει μετά από πτήση Τελ Αβίβ - Αθήνα.
Οι Ισραηλινοί «πιάστηκαν» να μεταφέρουν, μέσα σε τέσσερις βαλίτσες, ποσότητα KHAT βάρους 97,5 κιλών, η οποία και κατασχέθηκε ενώ όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, οι συλληφθέντες ήταν ψύχραιμοι, ενώ εξετάζεται εάν είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν ανάλογες μεταφορές. Επίσης, οι αστυνομικοί πραγματοποιούν έρευνα για να εξακριβώσουν ποιοι ήταν οι αποδέκτες των ναρκωτικών στη χώρα μας. Να σημειωθεί πως σύλληψη «μεταφορέα» του συγκεκριμένου ναρκωτικού είχε γίνει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το 2014.
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Τι είναι το Khat;
Σύμφωνα με το Vice, πρόκειται για διεγερτική ουσία που προέρχεται από το Catha edulis, ένα θάμνο που φύεται στην ανατολική Αφρική και τη νότια Αραβία. Τα φύλλα του είναι λεπτά, γυαλιστερά και μυρίζουν έντονα, ωστόσο η επίδραση τους μειώνεται όταν ξεραθούν και γι΄αυτό είναι σύνηθες να καταναλώνεται τρεις με τέσσερις ημέρες μετά το κόψιμο. Σε ορισμένες χώρες όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία η διακίνηση του είναι ελεγχόμενη, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Αιθιοπία, το Τζιμπουτί και η Υεμένη, η παραγωγή, η πώληση και η κατανάλωση του είναι νόμιμες, όπως και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες που το αλκοόλ απαγορεύεται βάση νόμου ή θρησκείας. Στην Ελλάδα ωστόσο η διακίνηση του επιφέρει ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα -οκτώ έως 10 έτη- που μπορούν να αγγίξουν μέχρι και τα ισόβια αν αποδειχθεί πως γίνεται επανειλημμένα και για βιοποριστικούς λόγους.
Σε αρκετές αφρικανικές και αραβικές χώρες αποτελεί παράδοση πολλών αιώνων, ενώ η χρησιμοποίησή του έχει τη μορφή ιεροτελεστίας και είναι μια κοινωνικά αποδεκτή συνήθεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Υεμένη, όπου το 70% με 80% των ανθρώπων 16 έως 50 ετών καταναλώνουν Χατ καθημερινά, ενώ δεν έχει σημειωθεί κάποιος θάνατος που να αποδίδεται στο φυτό. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έχει πιστοποιήσει σαν ναρκωτικό, το έχει τοποθετήσει στον πίνακα Ι των ψυχοτρόπων ουσιών από τις αρχές της δεκαετίας του '80 και έχει προτείνει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του.
Αυτό έγινε γιατί οι ψυχοδραστικές ουσίες που περιέχει το φυτό είναι τα αλκαλοειδή καθινόνη και καθίνη, ουσίες δομικά όμοιες με την αμφεταμίνη, αλλά λιγότερο ισχυρές. Οι ουσίες αυτές προκαλούν την απελευθέρωση της ορμόνης που συνδέεται με το στρες στους σνθρώπινους οργανισμούς και επηρεάζουν τον νευροδιαβιβαστή της νορεπινεφρίνης αυξάνοντας τη ντοπαμίνη στα εγκεφαλικά «κυκλώματα» που ρυθμίζουν την ευχαρίστηση και την κίνηση.