Δίκη Χρυσής Αυγής: Την Παρασκευή η συνέχεια για ενδεχόμενη αναστολή των ποινών
Εκ νέου διακοπή σημειώθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την απόφαση αναστολής ή μη των ποινών στους καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης.
Η αυριανή διαδικασία στο Εφετείο Αθηνών θα ξεκινήσει στις 10:30 με τους ισχυρισμούς των υπολοίπων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και των περισσοτέρων πρώην βουλευτών.
Τελευταία σήμερα μίλησε η υπεράσπιση του καταδικασμένου ως μέλος της διευθυντικής ομάδας της Χρυσής Αυγής σε κάθειρξη 13 ετών, Ηλία Παναγιώταρου.
Σημειώνεται πως σήμερα στο Εφετείο ήρθαν (για πρώτη φορά στην πολυετή διάρκεια της δίκης...), 3 πρώην βουλευτές της εγκληματικής οργάνωσης, Κ. Μπαρμπαρούσης, Α. Ματθαιόπουλος και Π.Ηλιόπουλος.
Ο διάλογος της προέδρου με Μπαρμπαρούση - Η κατάθεση του πατέρα του
Ο συνήγορος του Μπαρμπαρούση είπε πως οι γονείς του καταδικασθέντα βουλευτή δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τον γιο τους και έχουν ανάγκη τη βοήθειά του. Στην κατάθεσή του, ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, άνδρας ηλικιωμένος με αναπηρία στα μάτια, είπε: «Ασχολείται με τα χωράφια, τα καλλιεργεί, βοηθάει εμένα και τη μητέρα του, μένει μαζί μας. Έχει χωρίσει και τα τρία παιδιά του είναι με τη μητέρα. Βοηθάμε και εμείς, καμιά κότα, κανένα αυγό η γιαγιά….».
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
- Πρόεδρος: Αν εκτίσει την ποινή του, τι θα αλλάξει;
- Μάρτυρας: Εγώ είμαι τελειωμένος, απέχω από το Αγρίνιο 40 χιλιόμετρα.
- Πρόεδρος: Όταν ήρθε στην Αθήνα σαν βουλευτής, εσάς ποιος σας κοίταγε;
- Μάρτυρας: Το 2017 δεν είχα πρόβλημα... Έχω πρόβλημα και η γυναίκα μου προβλήματα υγείας, είναι 63 ετών.
Μετά την κατάθεσή του ο μάρτυρας αποχώρησε από το δικαστήριο με τη βοήθεια του γιου του. Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης μάλιστα ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και εκείνη του απάντησε: «Ε, τι να σας πω; Είστε κατηγορούμενος και 5,5 χρόνια σας βλέπουμε σήμερα…».
Μάρτυρας υπέρ Κούζηλου: Έχει ανήλικο παιδί
«Ο Νίκος Κούζηλος σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής. Υπάρχουν λόγοι να παραμείνει κοντά στην οικογένειά του» είπε στην κατάθεσή του ο ανιψιός του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 7 έτη κάθειρξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, χωρίς να του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
«Έχει ένα ανήλικο παιδί» είπε ακόμη ο μάρτυρας. «Το μόνο εισόδημα που έχει η οικογένειά του είναι από την εργασία του» συμπλήρωσε, ενώ επισήμανε ότι ο πατέρας του Ν. Κούζηλου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Στο δικαστήριο εμφανίστηκε και ο πρώην βουλευτής της ΧΑ, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 7 έτη κάθειρξη για συμμετοχή.
Ένας ένας, εμφανίζονται, μετά και τους Ματθαιόπουλο και Μπαρμπαρούση, για να υποστηρίξουν τα αιτήματα αναστολής, ώστε να γλιτώσουν τη φυλακή.
«Περιπέτεια με τον Πακιστανό» η δολοφονία Λουκμάν
Για την ανθρωποκτονία του Σαχζάτ Λουκμάν, ο συνήγορος του Διονύση Λιακόπουλου, ζητώντας για λογαριασμό του εντολέα του να μην εκτελεστεί η ποινή που του επιβλήθηκε, είπε: «Έχει λευκό ποινικό μητρώο... Εκτός βέβαια από τη βασική πράξη της παρούσας υπόθεσης…». Ακόμη, ο συνήγορος υπεράσπισης του Λιακόπουλου, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε έξι έτη κάθειρξη για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανέφερε ότι ένας νέος εγκλεισμός του εντολέα του «θα ανατρέψει κάθε προσπάθειά του να επανέλθει στην κοινωνία».
Αναφορικά με τον συγκατηγορούμενό του, Χρ. Στεργιοπουλο -επίσης καταδικασθέντα για τη δολοφονία του Λουκμάν- η υπεράσπιση αναφέρθηκε στην υπέργηρη μητέρα του και έκανε λόγο για «υποδειγματική συμπεριφορά από την πλευρά του».
Νωρίτερα, «περιπέτεια με τον Πακιστανό» χαρακτήρισε την δολοφονία του Λουκμάν από τον Χρήστο Στεργιόπουλο, ο συνήγορός του. «Ποτέ άλλοτε στη ζωή του, πέρα από αυτό που ξέρετε, δεν είχε διαπράξει άλλο έγκλημα» είπε ο συνηγόρους του Στεργιόπουλου. «Είναι άνω των 40 ετών και έχει μια μητέρα 85 ετών με τεράστια προβλήματα υγείας. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις, ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην Πυροσβεστική, αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό».
«Το ΜΟΕ αναγνώρισε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και μειώθηκε η ποινή από τα ισόβια στα 20 χρόνια, εργαζόταν στη φυλακή, εξέτισε και αφέθηκε ελεύθερος» είπε.
Η υπεράσπιση του καταδικασθέντα του πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιου Πανταζή, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 10 έτη και 24 μήνες, ανέφερε για τον συγκεκριμένο: «Έχει δώσει εξετάσεις στην ελληνική κοινωνία και τις έχει περάσει με επιτυχία. Έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία άλλα δύο παιδιά. Είναι μία συνεισφορά στην κοινωνία. Εάν πράγματι μπει στη φυλακή, θα μεγαλώσουν τέσσερα παιδιά πολύ προβληματικά για την κοινωνία».
Η υπεράσπιση της αστυνομικού Πόπορη
Στη δίκη κατέθεσε και μάρτυρας υπεράσπισης της Βενετίας Πόπορη, αστυνομικού που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 7 ετών και 4 μηνών. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι είναι διερμηνέας πακιστανικής γλώσσας και υπό την ιδιότητά του αυτή είχε γνωρίσει στα δικαστήρια την καταδικασθείσα αστυνομικό. Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
- Πρόεδρος: Στα δικαστήρια εκείνη τι δουλειά έχει;
- Μάρτυρας: Δουλεύει στην Ασφάλεια του Πειραιά. Τη γνώρισα σε υπόθεση με κατηγορούμενους Πακιστανούς. Εγώ δεν έχω ακούσει απολύτως τίποτα γι' αυτά τα θέματα.
- Πρόεδρος: Ποια θέματα;
- Μάρτυρας: Αυτά που την κατηγορούν.
- Πρόεδρος; Η επαφή σας και των συμπατριωτών σας με την κυρία, σας κάνει την εντύπωση ότι μπορεί να τελέσει αδίκημα;
- Μάρτυρας: Όχι.
Για τον Γιώργο Πατέλη τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 10 έτη κάθειρξης και 2 μήνες, μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο ζήτησε να ανασταλεί η ποινή του, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Είμαστε πολύ καλοί φίλοι από το 2011 με τον Γιώργο. Ζήτησα τη βοήθειά του, όταν δεν είχαμε να φάμε. Έχω δυο παιδιά ανήλικα. Η οικογένειά μας δεν είχε βοήθεια από πουθενά, μου είχαν πει κάποιοι γνωστοί μου για το Γιώργο».
«Μέχρι και λογαριασμούς για το ρεύμα μου πλήρωσε, τα πάντα. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Μας έδινε και τρόφιμα. Είναι σωστός οικογενειάρχης. Το παιδί του είναι τα πάντα γι' αυτόν και τον χρειάζεται, με όλα αυτά που έχουν συμβεί [...] Ο Γιώργος έχει γράψει τραγούδι κατά της βίας και του μπούλινγκ».
O συνήγορος Παναγιώταρου, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ανέφερε πως η οικογένειά του εντολέα του στηρίζεται αποκλειστικά σε εκείνον. Ο συνήγορος ζήτησε από το δικαστήριο να χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του μέχρι την έφεση.