Βρεφονηπιακοί σταθμοί: 92.000 παιδιά φέτος με voucher
Κατά 9.000 ευρώ αυξήθηκαν φέτος τα εισοδηματικά κριτήρια και συνολικά εισάγονται με vouchers στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σχεδόν 92.000 παιδιά, εκ των οποίων τα 12.000 με τα επιπλέον voucher του παράλληλου προγράμματος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου.
Αναλυτικά όσα δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι στη θέση να σας ενημερώσω ότι για πρώτη φορά φέτος καταφέραμε να υπερκαλύψουμε τη ζήτηση για τις θέσεις vouchers σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, πραγματοποιώντας την υπόσχεση που δώσαμε ότι «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδιού σταθμού». Κι αυτό είναι ακόμα πιο σπουδαίο ακριβώς επειδή τολμήσαμε να αυξήσουμε κατά 9.000 ευρώ τα εισοδηματικά κριτήρια, φτάνοντας τα 45.000 ευρώ για οικογένεια με 5 παιδιά.
Το πρόγραμμα Στήριξης Οικογενειών με παιδιά Προσχολικής Ηλικίας, αυτή τη χρονιά διευρύνθηκε με κάθε δυνατό τρόπο: Αυξήσαμε κατά 17% τον προϋπολογισμό του προγράμματος, αυξήσαμε κατά 33% τα εισοδηματικά κριτήρια, κατά 18% τους δικαιούχους και επιτρέψαμε - για πρώτη φορά - στις μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο να δηλώσουν συμμετοχή.
Συνολικά φέτος εισάγονται με vouchers σχεδόν 92.000 παιδιά, από αυτά τα 12.000 με τα επιπλέον voucher παράλληλου προγράμματος.
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η προσχολική αγωγή είναι για εμάς μια μακρόπνοη επένδυση κι όχι ένα προσωρινό μέτρο ανακούφισης για τους πιο ευάλωτους οικονομικά.
Να σας εξηγήσω τι ακριβώς άλλαξε αυτή τη χρονιά.
Έως τώρα οι γονείς γνώριζαν το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, γνωστό στους περισσότερους ως ΕΣΠΑ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος έφθανε το ποσό των 279.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 181 εκ (65%) προορίζονταν για vouchers βρεφονηπιακών. Φέτος λοιπόν αυξήσαμε αυτό το ποσό κατά 30 εκ ευρώ με ένα παράλληλο πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Επίσης, να σημειώσω ότι το πρόγραμμα Εναρμόνιση απέκλειε τη συμμετοχή μητέρων που εργάζονται σε δημόσιους και δημοτικούς φορείς. Ήταν μία πραγματική αδικία, καθώς αρκετές από αυτές έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Διορθώσαμε λοιπόν αυτή την αδικία επιτρέποντάς τους να κάνουν αιτήσεις στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας. Ακόμη, θελήσαμε να βοηθήσουμε να ενταχθούν ακόμα περισσότερα παιδιά στο πρόγραμμα, αυξάνοντας τα εισοδηματικά όρια. Η ψαλίδα τελικά άνοιξε κατά 9.000 ευρώ από το αρχικό πρόγραμμα της Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής.
Βασικός μας στόχος είναι η αύξηση και η διατήρηση της απασχόλησης των ωφελούμενων γυναικών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνσή τους, να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς ρόλους τους, της μητέρας και της εργαζόμενης.
Από την αρχή της θητείας μας αντιμετωπίσαμε συνολικά το ζήτημα των βρεφονηπιακών σταθμών ως μια πολυεπίπεδη παιδοκεντρική κοινωνική επένδυση, η οποία επιδρά τόσο στο παρόν των οικογενειών όσο και στο μέλλον των παιδιών αλλά και ολόκληρης της χώρας. Γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις μας δεν θα σταματήσουν εδώ. Αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικά είναι τα πρώτα βήματα στην εκπαίδευση για το μέλλον του παιδιού δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ισότιμη ανάπτυξη όλων των παιδιών σε ένα αναβαθμισμένο παιδαγωγικά περιβάλλον. Γι’ αυτό το ζήτημα όμως θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε σε επόμενη συνάντηση».