Καθηγητής επιδημιολογίας: Γιατί δεν είναι εύκολη η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική
Τους λόγους για τους οποίους η εφαρμογή του μέτρου της καθολικής χρήσης μάσκας στην Αττική δεν είναι εύκολη, εξηγεί ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής.
«Το ζητούμενο είναι να φοράμε τη μάσκα όσο το δυνατόν περισσότερο στον βαθμό του λογικού. Κινδυνεύουμε να μεταδώσουμε ή να κολλήσουμε κορωνοϊό όταν βρισκόμαστε σε κοντινή απόσταση με κάποιον συνάνθρωπό μας. Άρα, μπορεί η μάσκα να μας προστατεύει όταν βρισκόμαστε κοντά με κάποιον αλλά δεν την χρειαζόμαστε όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Στην Αττική υπάρχει μεγάλη ετερογένεια, μεγάλος πληθυσμός και μεγάλη πυκνότητα και η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν είναι τόσο εύκολη. Παρόλα αυτά οι συστάσεις είναι οι ίδιες παντού, είτε αφορούν την Αττική είτε την Αχαΐα, είτε οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια. Φοράμε πάντα τη μάσκα - ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους- όταν βρισκόμαστε σε κοντινή απόσταση με κάποιον συνάνθρωπό μας», υπογραμμίζει ο καθηγητής και συμπληρώνει «Εξετάζεται και για την Αττική ποιο είναι το καλύτερο μέτρο, έτσι ώστε να εφαρμόζεται στον μεγαλύτερο βαθμό και να έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα», σημείωσε ο Δημήτρης Παρασκευής, ενώ επεσήμανε ότι εάν η μάσκα γίνει υποχρεωτική ίσως γίνει «πιο σαφές να μην την βγάζουμε όταν βγαίνουμε από ένα κατάστημα».
Αναφερόμενος στην πρόωρη έξοδο του Ντ.Τραμπ από το νοσοκομείο αλλά και την αφαίρεση της μάσκας κατά την άφιξή του στο Λευκό Οίκο, ο κ. Παρασκευής σχολίασε: «εξαρχής ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δώσει την αίσθηση ότι πρόκειται για μία απλή γρίπη, ότι δεν πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα. Αυτό είναι ένα μήνυμα που δεν βοηθάει τη δημόσια υγεία, δεν βοηθάει να ελέγξουμε την πανδημία και νομίζω ότι είναι και ένας από τους λόγους που ενδεχομένως οι πολίτες στις ΗΠΑ μπορούν να πειστούν πιο δύσκολα σε σχέση με άλλες περιοχές (για την επικινδυνότητα του ιού)».