«Σαρώνει» ο κορονοϊός σε γειτονιές του κέντρου - Αυτά είναι τα νέα μέτρα στην Αττική
Πάνω από τα μισά ενεργά κρούσματα, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, εντοπίζονται στην Αττική, με τον δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένες γειτονιές να καταγράφουν αρνητική πρωτιά.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά την Παρασκευή, σε σύνολο 14.000 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.084 ενεργά και 2.100 στην Αττική. 966 εξ αυτών είναι στον Δήμο Αθηναίων.
Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ασυμπτωματικοί φορείς ή φορείς του ιού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους εργοδότες να εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς το 29,07% των κρουσμάτων έχουν εντοπιστεί σε χώρους εργασίας.
Πιο αναλυτικά, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου θα ισχύσουν τα εξής:
Δημόσιες συναθροίσεις έως εννέα άτομα
Αναστέλλονται οι συναυλίες.
Αναστέλλονται οι προβολές σε κινηματογράφους
Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Κλιμακωτό ωράριο στο Δημόσιο με άφιξη στην εργασία στις 07:00, 08:00 και 09:00.
«Καμπανάκι» από Μαγιορκίνη
«Από την προηγούμενη εβδομάδα η καταγραφή των κρουσμάτων δείχνει τάσεις υπέρβασης των 300 την ημέρα»,επεσήμανε από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως σημείωσε ο ίδιος, «η τάση έχει επίκεντρο την Αττική με σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων από την τελευταία εβδομάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων παρουσιάζεται στο κέντρο της Αθήνας, αν και παρατηρείται σημαντική διασπορά σε άλλες περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία σε διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων. Όπως είπε, αυτό εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας εξαιτίας της αύξησης ασθενών σε ΜΕΘ.
Όπως δήλωσε, η έκρηξη αυτή των νέων κρουσμάτων συμπίπτει με την επάνοδο μεγάλου ποσοστού ατόμων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού.
Αναφορικά με τα νέα αυστηρότερα μέτρα στην Αττική, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η αποτελεσματικότητα τους, σε επίπεδο νέων κρουσμάτων, θα καταγραφεί σε 10 με 15 μέρες, ενώ για το αποτέλεσμα σε διασωληνωμένους, απαιτούνται περισσότερες ημέρες, συγκεκριμένα 20 με 30 ημέρες.
Οι ηλικιωμένοι περισσότερο στο σπίτι
Ο καθηγητής προχώρησε σε συστάσεις σε άτομα ηλικιών άνω των 60 ετών, που αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου. Συστήνεται, λοιπόν, η αποφυγή κατά το δυνατόν των μετακινήσεων και του συγχρωτισμού. Ο ίδιος επανέλαβε πως η χρήση μάσκας αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα.
Μαζικά τεστ στο Καρά Τεπέ
Σχετικά με τα κέντρα υποδοχής της Λέσβου, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΕΟΔΥ με τον ΠΟΥ στο Καρά Τεπέ. Όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν μαζικά τεστ, ενώ δημιουργήθηκαν χώροι υγειονομικής περίθαλψης στο προσωρινό ΚΥΤ. Όπως ανακοίνωσε, έχουν γίνει περισσότερα από 4.500 τεστ κι έχουν εντοπιστεί 187 θετικά κρούσματα, ενώ γίνονται τεστ και στην κοινότητα του νησιού.
Το εμβόλιο της Moderna
Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Moderna, το οποίο και ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για τη μελέτη της φάσης 3. Όπως είπε, αν όλα πάνε καλά, τον Δεκέμβριο η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε διαδικασία αδειοδότησης για το εμβόλιο.