Γ. Ψαρόπουλος: Με την ανάμνηση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας
Την ένταση στην Αν. Μεσόγειο, το ελληνοτουρκικό και την …αιώνια ανάμνηση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, σχολίασε σε άρθρο του στην Wall Street Journal, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ψαρόπουλος.
Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, παραλίγο η ναυμαχία να «επαναληφθεί» την 21η Ιουλίου όταν η Τουρκία ανακοίνωσε πως το Oruc Reis θα περάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα για έρευνες: «Για δύο ημέρες το ελληνικό και το τουρκικό πολιτικό ναυτικό ήταν σε θέση μάχης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πριν υπάρξει γερμανική παρέμβαση, η οποία οδήγησε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ανακοινώσει την αναστολή της αποστολής».
Κατά το Γ. Ψαρόπουλο, η ένταση στο σημείο δεν είναι κάτι νέο, καθώς κλιμακώνεται σταδιακά επι σειρά ετών μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης κατά την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας ενώ όπως συμπλήρωσε, το θέμα «επιστρέφει στη ζωή, σαν υποθαλάσσια τεκτονική πλάκα, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να διευρύνει τα θαλάσσια όρια της βαθιά στη Μεσόγειο».
Με τις υποκινούμενες μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται και με μόνο ενεργό σύμμαχο αυτή τη στιγμή τη Γαλλία, η Ελλάδα αναζητά στήριξη από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο καθώς αναφέρει στο άρθρο του: «Όπως και το 480 πΧ σήμερα οι Έλληνες αντιμετωπίζουν έναν αντίπαλο με υπεροχή στο στόλο. Απέναντι στον νέο στόλο φρεγατών της Τουρκίας είναι πολεμικά πλοία της Ελλάδας έως και 50 ετών».
Αναφερόμενος δε στην οικονομική κρίση του 2010, ο Γ. Ψαρόπουλος θυμάται τη συνομιλία του με πρώην επικεφαλής της Αεροπορίας, του οποίου η σύνταξη κόπηκε στο μισό:
«Δεν θυμούνται τη Σαλαμίνα; Δεν θυμούνται τον Μαραθώνα; Δεν αξίζουν αυτές οι μάχες να τις σκεφτόμαστε σήμερα; Δεν μπορούν να είναι λίγο πιο ‘μαλακοί’ μαζί μας σήμερα οι Ευρωπαίοι, που τους προστατεύσουμε τότε;», άποψη την οποία κατά το δημοσιογράφο, συμμερίζονται πολλοί Ελληνες έως σήμερα.
«Σήμερα το στενό της Σαλαμίνας είναι βιομηχανική ζώνη, με ναυπηγεία και εμπορευματικούς σταθμούς…Μόνο στο νησί της Σαλαμίνας υπάρχουν κάποια ίχνη της ναυμαχίας: Ένα άγαλμα δύο πολεμιστών στέκεται από το 2006 στο σημείο, όπου είχε γίνει η ταφή των νεκρών το 480 π.Χ. Αλλά η Ελλάδα πετυχαίνει ακόμη να δώσει λίγο χρήμα στην περιοχή της παλαιάς δόξας. Προς τιμήν της επετείου το νησί της Σαλαμίνας απαλλάχθηκε από έναν λογαριασμό 3 εκατ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ, που δεν μπορούσε να πληρώσει» γράφει, κλείνοντας το κείμενό του.