Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική - Νέα μέτρα ενόψει 15Αύγουστου
Έντονη ανησυχία επικρατεί στους επιστημονικούς κύκλους για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, με Αττική και Θεσσαλονίκη να καταγράφουν αρνητική πρωτιά.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 196 κρούσματα, με τα 82 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική. Οι μολύνσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με τη μετακίνηση των πολιτών στο εσωτερικό της Ελλάδας εν μέσω θέρους είναι ο λόγος της ανοδικής πορείας, που ακολουθεί ο ιός σε αυτή τη φάση.
Πρόκειται για μία αύξηση με δυναμική δεύτερου κύματος, επισημαίνουν οι ειδικοί, υπογραμμίζοντας πως η ηλικιακή ομάδα των νοσούντων έχει αλλάξει. Πλέον, η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά άτομα κάτω των 40 ετών.
Αρκετά κρούσματα, μάλιστα, εντοπίστηκαν από ταξιδιώτες που πήγαν στα ελληνικά νησιά για διακοπές και επέστρεψαν ήδη στα αστικά κέντρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχές προσανατολίζονται στη λήψη και νέων μέτρων ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, όταν και κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων.
Σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, ο Νίκος Σύψας δήλωσε πως το γεγονός πως έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές σε ΜΕΘ από άτομα που δεν είναι ηλικιωμένοι, σε συνδυασμό με την απειθαρχία στα μέτρα, έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.
«Ανησυχητικά είναι τα σημάδια κυρίως στην Αττική που διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Όπως επίσης είναι ανησυχητικό το μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων που δεν είναι ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση και δεν θα έχουμε περαιτέρω άνοδο», είπε αρχικά ο κ. Σύψας και συνέχισε: «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα πληθυσμού και η έξαρση της επιδημίας σχετίζεται με αυτό. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά και ενδεχομένως να γίνουν λίγο πιο αυστηρά εν όψει Δεκαπενταύγουστου. Το θέμα δεν είναι όμως να παίρνουμε καινούργια μέτρα, αλλά να τηρούνται τα υπάρχοντα. Και αυτό δεν γίνεται. Δεν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, υπάρχει χαλαρότητα. Ισως στο τέλος της εβδομάδας πάμε σε νέα μέτρα αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».
Όπως τόνισε ο κ. Σύψας, οι επιστήμονες τους προβληματίζει ιδιαίτερα η αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία. Μέσα στον Αύγουστο έχει παρουσιαστεί σημαντική άνοδος με 162 άτομα να είναι σε νοσοκομεία, έναντι 111 ως το τέλος Ιουλίου, ενώ έχουν διπλασιαστεί οι περιπτώσεις που έχουν διασωληνωθεί σε ΜΕΘ, καθώς έχουν φτάσει τις 26 έναντι 12 στην αρχή του μήνα.
Ο χάρτης των 196 κρουσμάτων
20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων
2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανιας