ΕΛΑΣ: 35 συλλήψεις για κύλωμα που ξήλωνε χαλκό από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ
Τη δράση δύο εγκληματικών οργανώσεων - ενταγμένων στο ίδιο εγκληματικό δίκτυο - που δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε κλοπές μετασχηματιστών από υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ και στην περαιτέρω παράνομη διοχέτευση του χαλκού που εμπεριέχουν στο εμπόριο αποδόμησε πλήρως η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση την περασμένη Πέμπτη, συνελήφθησαν 35 άτομα, ενώ παράλληλα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή άλλων εννέα ατόμων.
Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, που χειρίστηκε την υπόθεση, έχει εξιχνιάσει μέχρι τώρα 119 εξακριβωμένες περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας.
Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, λόγω της εκτεταμένης δράσης του εγκληματικού αυτού δικτύου σε πολλές περιοχές, τουλάχιστον από τις αρχές του έτους.
Οι δράστες αρχικά κατόπτευαν αγροτικές δυσπρόσιτες περιοχές και εντόπιζαν υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ με μετασχηματιστές πρόσφορους για αφαίρεση. Τους αφαιρούσαν κυρίως νυχτερινές και μεταμεσονύχτιες ώρες, χρησιμοποιώντας γάντια για να μην ανιχνεύονται αποτυπώματα ή γενετικό υλικό (DNA). Προκαλούσαν βραχυκύκλωμα με ειδικά διαμορφωμένο εργαλείο κοντάρι για τη διακοπή παροχής ρεύματος και με ειδικά εργαλεία έκοβαν τα σύρματα - καλώδια που ενώνουν τον μετασχηματιστή του υποσταθμού με τις κολώνες, αποσύνδεαν τον μετασχηματιστή από τις βάσεις του και εξουδετέρωναν τις ασφάλειες. Κατόπιν έριχναν στο έδαφος τον μετασχηματιστή, έλκοντάς τον και αφαιρούσαν από το εσωτερικό του τα χάλκινα πηνία του. Στη συνέχεια, τα μετέφεραν κυρίως σε παράνομες επιχειρήσεις (scrap) του εγκληματικού δικτύου, όπου με διάφορες μεθόδους επεξεργάζονταν τον χαλκό και τον προωθούσαν στο εμπόριο, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά.
Μάλιστα, για την καλύτερη οργάνωσή τους, τα μέλη του εγκληματικού δικτύου είχαν κατανεμηθεί σε τρεις επιμέρους εξειδικευμένες ομάδες και λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους, και συγκεκριμένα στην «επιχειρησιακή ομάδα» που αναλάμβανε το κυρίως έργο των κλοπών, στην «ομάδα υποστήριξης» με αντικείμενο τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και γενικότερα την υποστήριξη της επιχειρησιακής ομάδας και στην «ομάδα τελικού προορισμού» που αναλάμβανε την περαιτέρω διάθεση των κλαπέντων.
Το κόστος κάθε μετασχηματιστή, μαζί με το κόστος εργασίας και αντικατάστασης, ξεπερνά τις 5.000 ευρώ. Με βάση τα δεδομένα αυτά, η αξία των αφαιρεθέντων μετασχηματιστών ξεπερνά τις 450.000 ευρώ, με τη συνολική ζημία για τον ΔΕΔΔΗΕ να εκτιμάται στις 900.000 ευρώ.
Η σύλληψ των μελών του δικτύου έγινε στις 16 Ιουλίου. Τότε στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης εντοπίστηκαν από αστυνομικούς δύο επιχειρησιακά οχήματα των δραστών, να κινούνται στην περιοχή των Μεγάρων και του Ασπροπύργου, αντίστοιχα.
Σε έρευνα στο πρώτο όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κομμάτια από καλώδια χαλκού, συνολικού βάρους 183 κιλών, τρία χάλκινα πηνία από μετασχηματιστή συνολικού βάρους 168 κιλών, τα οποία προέρχονταν από κλοπή μετασχηματιστή από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στα Μέγαρα που τελέστηκε κατά τις βραδινές προς πρωινές ώρες της 14ης-15ης Ιουλίου.
Σε έρευνα εντός του χώρου όπου κατέληξε το όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εργαλείων κοπής μετάλλων, δύο κυνηγετικές καραμπίνες, 23 φυσίγγια κυνηγετικής καραμπίνας και ηλεκτρονική ζυγαριά τύπου «πλάστιγγα».
Το δεύτερο όχημα κατέληξε σε εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων στον Ασπρόπυργο. Ο χώρος αποκλείστηκε άμεσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, που ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τους δύο επιβαίνοντες του οχήματος, καθώς και τον παραλήπτη των κλεμμένων χάλκινων πηνίων .
Σε έρευνα στο δεύτερο αυτό όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός τροχός, δύο μπαταρίες και δύο δίσκοι κοπής.
Επίσης, από την έρευνα στο εσωτερικό της εταιρείας όπου κατέληξε το όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επτά κάλυκες φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων, συσκευή βιντεοσκόπησης-καταγραφής συνδεδεμένη με κύκλωμα καμερών ασφαλείας που κατέγραφαν εσωτερικά κι εξωτερικά το χώρο.
Παράλληλα σε έρευνα σε άλλη εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων στον Ασπρόπυργο, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευή βιντεοσκόπησης-καταγραφής συνδεδεμένη με κύκλωμα καμερών ασφαλείας που κατέγραφαν εσωτερικά κι εξωτερικά τον χώρο.
Συνολικά διενεργήθηκαν 12 κατ’ οίκον έρευνες, δύο έρευνες σε εταιρείες επεξεργασίας μετάλλων, δύο έρευνες σε αυτοσχέδιους χώρους συγκέντρωσης - επεξεργασίας μετάλλων.
Επίσης, κατά τις έρευνες αυτές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14 οχήματα, δύο καραμπίνες με 24 φυσίγγια, εννέα πηνία χαλκού συνολικού βάρους 686 κιλών με καλώδια χαλκού βάρους 183 κιλών, πλήθος κινητών τηλεφώνων, πλήθος εργαλείων κοπής μετάλλων, 6.877 ευρώ και πλάστιγγα-ζυγαριά.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και στο πλαίσιο της αναπτυχθείσας συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος , αρμόδια κλιμάκια μετέβησαν στους υπό έρευνα χώρους συγκέντρωσης και επεξεργασίας μετάλλων, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, για τις οποίες θα επιβληθούν σχετικά πρόστιμα.
Ορμητήριο των δύο εγκληματικών ομάδων ήταν η Δυτική Αττική.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της παρακώλυσης λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων, των φθορών κατ’ εξακολούθηση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, των κλοπών ηλεκτρικής ενέργειας, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων καθώς και της νομοθεσίας που αφορά τα όπλα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Παρασκευή ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.