Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τη ρύπανση στον Σαρωνικό: Που δεν κολυμπάμε
Η δικογραφία ήδη διαβιβάστηκε σε ανακριτή, ο οποίος θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες, καλώντας τους εμπλεκόμενους σε απολογία.
Η δίωξη ασκήθηκε, μετά την υποβολή του προανακριτικού υλικού, που συγκέντρωσε στο πλαίσιο ερευνών, το Λιμεναρχείο Κερατσινίου για τις συνθήκες της βύθισης του δεξαμενόπλοιου και της τεράστιας πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε.
Η οικολογική «βόμβα», που έσκασε στο Σαρωνικό, έχει ξεσηκώσει μεγάλες πολιτικές-και όχι μόνο-«θύελλες», με την κυβέρνηση να μεταφέρει και αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα της ανυπολόγιστης ρύπανσης στην περιοχή, σε πεδίο υψηλής αντιπαράθεσης με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία ζητεί την παραίτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Στο Μαξίμου ενώ διατείνονται πως η Eldorado μολύνει το περιβάλλον με τα έργα στις Σκουριές, στέλνοντας τον κορυφαίο επενδυτή «στα τσακίδια», εντούτοις παρακολουθούν με σταυρωμένα χέρια τις ελληνικές θάλασσες να θυμίζουν πλέον «πίσσα» και την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική λόγω των αναθυμιάσεων πετρελαίου.
Ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος δέχεται τα «πυρά» και των δημάρχων για έλλειψη οργανωμένου σχεδίου και συντονισμού για την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στο Σαρωνικό, προκαλεί μάλιστα, δηλώνοντας πως οι μολυσμένες ακτές, μόλις καθαριστούν, θα είναι κατάλληλες για κολύμπι.
«Αδειάζουν» Κουρουμπλή Ξανθός και ΚΕΕΛΠΝΟ
Και μπορεί ο Παναγιώτης Κορουμπλής να επιτίθεται στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και στα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για προπαγάνδα όσον αφορά τις αιχμές του πολιτικού κόσμου αλλά και των δημάρχων για μεγάλες καθυστερήσεις ως προς την απενεργοποίηση της οικολογικής “βόμβας”, ωστόσο “κατηγορώ” κατά του υπουργού ασκείται ακόμη και από την ίδια την κυβέρνηση.
Με λίγα λόγια δηλαδή, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται τον κ. Κουρουμπλή, ο οποίος υποστήριξε πως μόλις καθαρίσει η περιοχή του Σαρωνικού από την ανυπολόγιστη ρύπανση, τότε ο κόσμος θα μπορεί να κάνει κολύμπι στις θάλασσες. Ο υπουργός Υγείας, όμως, “άδειασε” κανονικά τον υπουργό Ναυτιλίας, υποστηρίζοντας πως στις μολυσμένες ακτές δεν επιτρέπεται το μπάνιο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα βγάλει σχετική οδηγία για την απαγόρευση της κολύμβησης και ανέφερε ότι οι δήμοι έχουν προβεί ήδη σε σχετικές δράσεις.
Παράλληλα, και το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει να αποφεύγεται το κολύμπι στα μολυσμένα από τη ρύπανση σημεία, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας, για να αξιολογήσει το πρόβλημα και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Σε αυτές τις παραλίες απαγορεύεται το κολύμπι
Σύμφωνα με την τροποποιημένη υπουργική απόφαση Ξανθού:
- Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.
- Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια».
- Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.
- Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
- Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.
- Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας».
- Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής απέναντι από το πέτρινο θέατρο Σεληνίων. Μπροστά από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Σεληνίων και κατά μήκος της παραλίας επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου».
«Μην φέρνουμε την καταστροφή»
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο Real FM ο κ, Κουρουμπλής συνέστησε να «μην φέρνουμε την αναφορικά με την πετρελαιοκηλίδα που έχει μολύνει τον Σαρωνικό και έχει φτάσει μέχρι το Καβούρι.
«Είναι πάνω, κατά πάνω, όλα τα συνεργεία. Έχουμε κινητοποιήσει ό,τι υπάρχει στην Ελλάδα. Και ένα μεγάλο ευρωπαϊκό σκάφος, το οποίο ναυλώσαμε και κάνει δουλειά μέσα στη θάλασσα και όχι στις ακτές. Στις ακτές δουλεύουν τα γνωστά απορρυπαντικά σκάφη» σημείωσε.
Η «κωλοτούμπα»
«Εγώ είπα ότι έχουμε καλέσει το ΕΛΚΕΘΕ, το αρμόδιο Ινστιτούτο ελέγχου, ήδη με έγγραφο έχω ζητήσει να αρχίσει να κάνει μετρήσεις. Εμείς είπαμε ότι σε έναν μήνα θα έχουμε το αποτέλεσμα και πιστεύω ότι θα μπορεί ο κόσμος να κολυμπήσει. Αλλά, ας περιμένουμε να γίνουν οι μετρήσεις. Χωρίς μετρήσεις δεν μπορεί να πει κανείς αν μπορεί ή δεν μπορεί να κολυμπήσει κανείς», είπε, ενώ ο ίδιος χθες αναρωτήθηκε: «γιατί να μην κάνουν μπάνιο στο Σαρωνικό;» όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καθαρισμού.
Ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε απαράδεκτο το καθεστώς ελέγχων των πλοίων και προανήγγειλε ρύθμιση στη Βουλή για να φύγει η αρμοδιότητα από το υπουργείο Ναυτιλίας και να πάει στον Ελληνικό νηογνώμονα.
«Στο υπουργείο, όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει ένα καθεστώς απαράδεκτο που έχει να κάνει με τη δυνατότητα του ελεγκτή και του ελεγχόμενου, σε ότι αφορά την επιθεώρηση των πλοίων» επισήμανε ο υπουργός και τόνισε: «Στο νομοσχέδιο, λοιπόν, που έρχεται στη Βουλή έχω διάταξη η οποία διώχνει από την αρμοδιότητα του υπουργείου αυτή την αρμοδιότητα. Την διώχνει, την στέλνει στους νηογνώμονες. Ως εκ τούτου, αυτό είναι μία βαθιά τομή».
Περιμένει «συγνώμη»...
Μάλιστα, όπως ο Νίκος Τόσκας περίμενε «εύσημα» για τη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων στη μάχη κατά της «βιβλικής καταστροφής» στα Κύθηρα από τη μεγάλη πυρκαγιά, έτσι και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής προσδοκά μία «συγνώμη» από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αν αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση έδρασε άμεσα.
«Είπε ότι υπήρξε καθυστέρηση. Τί εννοούσε. Στη δική τους εκδοχή σε πόση ώρα από τότε που θα γίνει ένα ναυάγιο, παρεμβαίνουν τα σωστικά μέσα, πόση ώρα μετά γίνεται η ανάθεση της άντλησης των υδάτων σε ιδιώτη; Μπορεί να μας πει ο κ. Μητσοτάκης; Όταν η βύθιση γίνεται ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή. Στις 6:14 υπάρχει το μέιλ που ανατίθεται η ευθύνη στην εταιρεία. Στις 9.30 μπαίνουν τα φράγματα και στις 10 ξεκινά η άντληση. Βιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης. Τον καλώ να έρθει να δει τη γιγαντιαία προσπάθεια που ίσως πρώτη φορά έχει γίνει στην ιστορία, όπου σκάφη εργάζονται για την άντληση του πετρελαίου από το βυθισμένο σκάφος, να καθαριστεί η θάλασσα από το πετρέλαιο, να καθαριστούν οι ακτές από την πίσσα, όπως επίσης και τα βράχια να καθαριστούν χωρίς χημικά. Ακούω το «πόσο χρόνο χρειάζονται, αυτά τα πράγματα για να γίνουν» και σας λέω ότι όταν τελειώσουν οι 30 μέρες που εμείς λέμε ότι θα έχει τελειώσει, να δούμε τι θα έχει μείνει πίσω», δήλωσε ο υπουργός.
Μετά τους ελιγμούς και τα «λογοπαίγνια»-όπως διεμήνυσε-περί διάθεσης της παραίτησής του στον πρωθυπουργό, ο κ. Κουρουμπλής, ασκώντας δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ-ενώ ο Σαρωνικός θυμίζει «πίσσα»-επιχείρησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με το επικοινωνιακό «παιχνίδι», που έπαιξε το πρωί.
«Είπα, το εννοώ και το πιστεύω, ότι όλοι οι υπουργοί, οι παραιτήσεις μας είναι πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού και για μένα προσωπικά είναι μια στάση που ξεκινάει από την ανατροπή της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, όπου ο βασιλιάς δεν επέτρεπε στον πρωθυπουργό να βάλει τους υπουργούς που ήθελε. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε αυτή τη δέσμευση προς τον πρωθυπουργό», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την περιβαλλοντική κρίση στον Σαρωνικό.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ίδιος υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του, επισημαίνοντας ότι η κινητοποίηση του μηχανισμού ήταν άμεση και αποτελεσματική.
Δεν δίστασε μάλιστα, ενώ αύριο ο δήμαρχος Γλυφάδας θα καταθέσει μήνυση παντός υπευθύνου, να υποστηρίξει ότι λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων η πετρελαιοκηλίδα μετακινείται στην επιφάνεια της θάλασσας, αναλόγως της διεύθυνσης των ανέμων.