Μετά τις 15 Ιουνίου η λειτουργία των Ποινικών Δικαστηρίων
Τα Ποινικά Δικαστήρια, θα είναι το τελευταίο βήμα στον σχεδιασμό επαναφοράς της δικαιοσύνης, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιόδρας, μιλώντας την Κυριακή στον ΑΝΤ1.
«Εκτιμώ, πως δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πριν τις 15 Ιουνίου 2020 και αυτό πάντα, μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΟΔΥ και της αρμόδιας επιτροπής για την αντιμετώπιση του κοροναϊού» είπε ο κ. Τσιάρας, ενώ όπως διευκρίνισε ήδη λειτουργούν τα υποθηκοφυλακεία και οι αντίστοιχες υπηρεσίες Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου.
«Από τις 6 Μαΐου ξεκινάει η δυνατότητα ολοκλήρωσης δικών στο ΣτΕ, στα Διοικητικά Δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς την παρουσία διαδίκων. Σε επόμενο χρόνο, θα περιγραφεί το πρόγραμμα μέσα από το οποίο, θα γίνουν τα επόμενα βήματα» ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Για την πρόταση των Εισαγγελέων να παραγραφούν πλημμελήματα με ποινές έως ένα χρόνο, ο κ. Τσιάρας τόνισε:
«Είναι μια συνήθης πρακτική που επαναλαμβάνεται κάθε 5-6 χρόνια. Όντως, υπάρχει αυτή η σκέψη σε επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να παραγραφούν μικρές ποινές, για να αποφορτιστεί ο μεγάλος όγκος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη δικαιοσύνη. Να διευκρινίσω, όμως, πως μιλάμε για αδικήματα ή πλημμελήματα ήσσονος σημασίας, πλην αδικημάτων κοροναϊού».
Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε:
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά από κάποιες παρατάσεις είχε οριοθετήσει το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 31-12-2019. Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε και πήρε άλλους τέσσερις μήνες, με προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 30 -04-2020.
»Σήμερα εν μέσω κορωνοϊού, ο Πρωθυπουργός της χώρας αποφάσισε πως αυτός ο χρόνος θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 31-07-2020. Άρα λοιπόν, έχουμε άλλη μια παράταση τριών μηνών. Πέραν όμως όλων αυτών, υπάρχει αναστολή των διαδικασιών της αναγκαστικής εκτέλεσης από την πρώτη στιγμή που πήραμε μέτρα στο χώρο της δικαιοσύνης. Άρα πλειστηριασμός, ούτως η άλλως δεν μπορούσε να γίνει.
»Τονίζω επίσης, ότι η επαναφορά της αναγκαστικής εκτέλεσης, δεν θα είναι το επόμενο βήμα στο χώρο της δικαιοσύνης. Άρα και στη νέα ΚΥΑ, θα προβλέπεται η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης. Κακώς επομένως εγείρεται αυτό το ζήτημα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης – είναι σαν να μην ξέρει ποια είναι η πραγματικότητα. Πλειστηριασμοί λοιπόν, δεν μπορούν να γίνουν».
Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τα ειδικά τμήματα, ο υπουργός δικαιοσύνης ανέφερε ότι «στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου που θα ψηφιστεί στη Βουλή φέρνουμε διαδικασίες επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης.
»Και αυτό θα γίνει με την νέα δικονομία του ελεγκτικού, με την ίδρυση μιας ειδικής διεύθυνσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που θα συλλέγει τα στατιστικά στοιχεία και με τη δυνατότητα των δυο μεγάλων Πρωτοδικείων και Εφετείων, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, να κάνουν ειδικά τμήματα για να δικάζουν υποθέσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, υποθέσεις που αφορούν στην ενέργεια και στα προσωπικά δεδομένα. Είναι ζητήματα που αφορούν σε επενδύσεις και στην ανάπτυξη της χώρας».