Στους 121 οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Ελλάδα - Στα 2.401 τα κρούσματα
Ακόμα 156 κρούσματα του κοροναϊού Covid-19 στην Ελλάδα ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέροντας ακόμα 6 κρούσματα πέρα από τα 150 κρούσματα που έγιναν νωρίτερα γνωστά από τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι.
Οι νεκροί από τη νόσο ανέρχονται σε 121, με 6 άτομα να χάνουν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.
Χθες είχαν ανακοινωθεί 2.245 κρούσματα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 55.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από τους ασθενείς (156 επιπλέον), 59 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωλημένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Συγκεκριμένα, η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι 67 ετών. Το 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 46 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ο κ.Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά στον θάνατο του 35χρονου ξουλουργού, στο νοσοκομείου Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι μπορεί να χαθεί και άνθρωπος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα ή που δεν ήταν γνωστά υποκείμενα νοσήματα, είπε. «Παραμένει το ερώτημα τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους. Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί. Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία, είπε ακόμα.
Ακόμα, είπε ακόμα ότι μεγάλο ρόλο παίζει και το φορτίο που μεταφέρει ο καθένας. Και βεβαίως τα γονίδια του καθενός και η προδιάθεση που μπορεί να έχει κανείς για κάποιο σοβαρό νόσημα. Αναφέρθηκε στον έρπη και είπε ότι ο ιός προκαλεί εγκεφαλίτιδα πολλές φορές και τον θάνατο, ενώ σε άλλους απλά ένα σπυράκι.
Επίσης, η μορφή της νόσου που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά και προκαλεί ιογενή σήψη και κατάρρευση του οργανισμού. Μια τελευταία εξήγηση επίσης είπε είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν την ίδια δύσπνοια με άλλους και φτάνουν στην αναπνευστική ανεπάρκεια και χάνουν την μάχη.
Ωστόσο, είπε, ότι από την άλλη χαιρόμαστε για τις ζωές που κερδήθηκαν και σημείωσε ότι το R0 ο παράγοντας εξάπλωσης της νόσου, είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό οφείλεται στα μέτρα. Είναι σημαντική η εξάπλωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, είπε, ώστε να κρίνεται σε κάθε βήμα, πώς θα εξελίσσονται τα μέτρα.
Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται και είμαστε κοντά στην μείωση της έντασης των μέτρων. Δεν θα θέλαμε να επανακάμψει η πανδημία στην χώρα μας, πρόσθεσε. «Έχουμε τα περιθώρια για χαλάρωση των μέτρων», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό και έκανε γνωστό ότι αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να προτείνει τις περαιτέρω κινήσεις προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των μέτρων.