Μήνυμα επαγρύπνησης και προσοχής από τους επιστήμονες για δύο χρόνια!
Στην επιστροφή στην κανονικότητα επικεντρώνεται η συζήτηση γύρω από τον κορονοϊό, τη στιγμή που η νόσος φθίνει στη χώρα μας και η κυβέρνηση εξετάζει το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς και οι κκ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς έχουν επισημάνει πως η παραπάνω διαδικασία θα είναι αργή και μακρόσυρτη, ενώ ο κορυφαίος λοιξωξιολόγος της Ελλάδας «έδειξε» σε μία νέα καθημερινότητα, την ώρα που το εμβόλιο καθυστερεί και οι έρευνες για ένα αποτελεσματικό φάρμακο είναι σε εξέλιξη.
Μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτών, κάθε απόγευμα στις έξι, ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος σε έρευνα ομάδας από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τόνισε την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και επιτήρησης του ιού, τουλάχιστον για τα επόμενα δυο χρόνια.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία ανέπτυξε ένα μαθηματικό μοντέλο που θα παρακολουθεί την πορεία του ιού. Πρόκειται για εκτιμήσεις, εξήγησε και αναφέρθηκε σε αυτές, λέγοντας: «το μοντέλο εκτιμά ότι θα υπάρξουν νέα επιδημικά κύματα του ιού τους επόμενους χειμώνες μετά το αρχικό σοβαρό κύμα που έχουν βιώσει οι περισσότερες χώρες».
Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει ένα αποτελεσματικό μέτρο, όπως ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία, τότε τα μέτρα που ζούμε όλοι μας θα είναι το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία.
Σημείωσε ότι ο ιός μπορεί να κάνει εξάρσεις το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο και άφησε να εννοηθεί ότι έχει πιθανότητες να «εισαχθεί» στη χώρα μας μέσω ταξιδιωτών, όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επικαλούμενος και πάλι την μαθηματική εκτίμηση του Χάρβαρντ, δεν φαίνεται να υπάρξει περίπτωση δεύτερου κύματος στην Ελλάδα πριν το φθινόπωρο και εν μέσω καλοκαιριού.
«Προβλέπουν ότι μπορεί να είναι χειρότερα τα πράγματα το φθινόπωρο- χειμώνα και σίγουρα χειρότερο, από κάτι αντίστοιχο που θα συμβαίνει το καλοκαίρι. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι ο κόσμος το καλοκαίρι έχει και νότιο ημισφαίριο, κάτι που το βλέπουμε και με τη γρίπη. Οι επιδημίες της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο είναι πολύ σημαντικότερες την περίοδο του καλοκαιριού για εμάς, αλλά χειμώνα για αυτούς. Και έχουμε στο παρελθόν ζήσει και εισαγόμενα περιστατικά γρίπης από συμπολίτες μας, ανθρώπους οι οποίοι ταξιδεύουν από την Αυστραλία και άλλες περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου και έρχονται στην Πατρίδα, οι οποίοι πάντα θα αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι οι οποίοι είναι δυνητικά φορείς του ιού, ιδιαίτερα από χώρες που θα έχουν επιδημία το καλοκαίρι, αλλά θα είναι στο χειμώνα τους. Άρα μάλλον δεν θα δούμε κάποιο τέτοιο σενάριο με αυτό τον ιό», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά σε έναν σοβαρό προβληματισμό που απασχολεί την διεθνή επιστημονική κοινότητα και αφορά τους ανθρώπους που νόσησαν και κατά πόσο αυτοί θα μπορούν να έχουν μία ελευθερία κινήσεων στο εξής. «Με δεδομένη τη «γνώση» και όχι τα σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι η ανοσία κρατάει τουλάχιστον για ένα έτος, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν, το πόσο ισχυρή είναι η ανοσία κάποιου που έχει περάσει τον κορονοϊό, μπορεί να μην είναι το ίδιο για κάποιον που έχει νοσήσει ελαφρά ή κάποιον που έχει νοσήσει χωρίς συμπτώματα».