Χαλβατσιώτης: Ευκολότερη η μετάδοση του ιού - Πιο αυστηρά μέτρα στα νοσοκομεία
Την επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθούν το ταχύτερο ανενεργείς μέχρι τώρα νοσηλευτικές μονάδες, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί από την Πολιτεία, προκειμένου να υπάρξει προστασία από την ιογενή διασπορά του κορονοϊού, σε νοσηλευόμενους από άλλα αίτια, επισημαίνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επ. καθηγητής Παθολογίας Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.
Κι αυτό γιατί όπως λέει, η μετάδοση του ιού μπορεί να είναι πιο εύκολη από ό,τι πιστεύεται μέχρι σήμερα. Ο καθηγητής επικαλείται μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από πέντε μέρες (21 Μαρτίου) στο «New England Journal of Medicine» στην οποία αναφέρεται ότι μικροσταγονίδια με αρκετό ιικό φορτίο «επιβίωναν» σε επιφάνειες από πλαστικό για 72 ώρες και σε εκείνες από ανοξείδωτο ατσάλι έως και 48 ώρες, με χρονικά ισχυρότερο όμως να είναι το φορτίο για 6,8 και 5,6 ώρες αντίστοιχα. Επίσης ο ιός ανιχνεύτηκε για μία τουλάχιστον ώρα στον αέρα.
«Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν ότι, αφού τα σταγονίδια παραμένουν ως ενεργό μέσο μόλυνσης για ώρες στον εισπνεόμενο αέρα και για μέρες σε επιφάνειες, θα πρέπει να αυστηροποιηθούν ακόμα περισσότερο οι συστάσεις προφύλαξης και προστασίας, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία».
Ο ιός υπάρχει παντού σε ένα νοσοκομείο που νοσηλεύει ασθενείς με κορονοϊό και δεν είσαι ποτέ σίγουρος ότι η μάσκα προσώπου και η ενδεικνυόμενη ένδυση, σου προσφέρει απόλυτη προστασία, λέει ο κ. Χαλβατσιώτης, μάχιμος γιατρός στην Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Αττικόν, που είναι νοσοκομείο αναφοράς. Όταν φεύγεις από το χώρο που νοσηλεύονται ασθενείς, θα πληκτρολογήσεις σε υπολογιστές ή διάφορα χειριστήρια, θα μπεις σε ανελκυστήρες οι οποίοι έχουν περιορισμένο ατμοσφαιρικά χώρο με πιθανή την ύπαρξη μικροσταγονιδίων, που θεωρητικά μπορεί να αναπνεύσεις, αλλά και θα βρεθείς μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό σε χώρους ανάπαυσης ή ενδιαίτησης, αναφέρει ο καθηγητής.