Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τον περιορισμό προσφύγων και μεταναστών στα ΚΥΤ
Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης & Ασύλου, με την οποία ορίζεται από τις 21 Μαρτίου έως και τις 21 Απριλίου ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές φιλοξενίας, με στόχο την πρόληψη κρουσμάτων κοροναϊού.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, από τις επτά το πρωί ως τις επτά το απόγευμα δίνεται το δικαίωμα εξόδου από τις δομές σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων που διαμένουν στα ΚΥΤ, μόνο προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα.
Μέσα στην περίμετρο των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κοροναϊού και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους των ΚΥΤ.
Επισημαίνεται ότι στις περιοχές στις οποίες είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή η μετάβαση γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο. Σε περιπτώσεις όπου δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως 100 ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα ατόμων. Ο έλεγχος εφαρμογής αυτών των μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛΑΣ. Για τον περιορισμό κυκλοφορίας θα γίνεται ενημέρωση των διαμενόντων στα ΚΥΤ καθώς και των φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτά.
Εξάλλου, προβλέπεται ότι κατόπιν επικοινωνίας με τους αντίστοιχους φορείς και τα τοπικά τμήματα των διεθνών οργανισμών, είναι δυνατή η έκδοση ονομαστικής λίστας προσωπικού των διεθνών οργανισμών, καθώς και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, η οποία δίνει το δικαίωμα εισόδου στα ΚΥΤ. Για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, επισκέψεις ή δραστηριότητες που δεν άπτονται της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επωφελούμενων και απαιτούν μετακίνηση εντός της περιμέτρου του περιορισμού, επιτρέπονται κατόπιν άδειας της διοίκησης της δομής φιλοξενίας
Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εκτέλεσή του έχει αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία. Η αστυνομία επίσης, μπορεί να προβαίνει σε σχετικές αποφάσεις ρυθμίσεως κυκλοφορίας οχημάτων, διαμόρφωσης ζωνών αστυνομικών ελέγχων και χρήσης τεχνικών φραγμών.