Αυτή είναι η ΠΝΠ για τον κοροναϊό
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε την Τρίτη η ΠΝΠ για τα «κατεπείγοντα μέτρα» αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κοροναίού.
Στις τρεις σελίδες περιγράφονται λεπτομερώς όλα τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας μόλις χθες και αφορούν από τη δυνατότητα επίταξης κλινών ΜΕΘ έως τον περιορισμό στις μετακινήσεις και τις συμβάσεις για έκτακτες προμήθειες υγειονομικού υλικού.
Η ΠΝΠ προβλέπει, μεταξύ άλλων, προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας θεάτρων, κινημάτογραφων, γηπέδων, σχολείων αλλά και κατ' οίκον περιορισμό ακόμα και σε ομάδες προσώπων «προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου».
Στο ΦΕΚ περιγράφονται τα υπουργεία που μπορεί να λαμβάνουν τα μέτρα ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως δύο έτη σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις επίμαχες διατάξεις.
Το κείμενο εξειδικεύει ότι οι έκτακτες προσλήψεις μπορεί να γίνονται για διάστημα έως τεσσάρων μηνών ενώ το ίδιο - ελάχιστο - χρονικό διάστημα προβλέπεται και «για απευθείας αγορά υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων προς τον σκοπό της κάλυψης της έκτακτης ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας».
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, εκτός από τα συμπτώματα που μέχρι τώρα έχουν ταξινομηθεί ως χαρακτηριστικά της λοίμωξης από τον κοροναϊό (COVID-19) και πρόκειται για: άτυπη πνευμονία, πυρετό, καταβολή, ξηρό βήχα και δύσπνοια, πλέον οι υγειονομικές αρχές τίθενται σε εγρήγορση και αντιμετωπίζουν ως «ύποπτο» για κοροναϊό κάθε ασθενή με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και τουλάχιστον ένα επιδημιολογικό κριτήριο εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από τα συμπτώματα (στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊό ή ιστορικό ταξιδιού σε χώρα με συνεχιζόμενη μετάδοση κοροναϊό ή εργασία/επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας υγείας με ασθενείς νοσούντες).
Σύμφωνα, λοιπόν, με το διαγνωστικό πρωτόκολλο κάθε ύποπτο κρούσμα εισάγεται σε ειδικό θάλαμο και η ειδική ιατρική ομάδα (γιατρός, νοσηλευτής, βοηθός θαλάμου) μεριμνούν αμέσως για τη διενέργεια του εργαστηριακού ελέγχου, που πραγματοποιείται μόνο στα ορισθέντα από το υπουργείο Υγείας 13 «νοσοκομεία αναφοράς». Το Ινστιτούτο Παστέρ αναλαμβάνει να αξιολογήσει κατά προτεραιότητα τα δείγματα γενετικού υλικού που έχει λάβει από τα «νοσοκομεία αναφοράς» και να εκδώσει αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατόν.
Προς ενίσχυση της ετοιμότητας της χώρας, η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το ιατρικό προσωπικό των «νοσοκομείων αναφοράς» ώστε να γίνεται διάχυση της επιστημονικής πληροφορίας με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση ενός «πραγματικού» κρούσματος κοροναϊού και να μην τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή. Να σημειωθεί ότι, οι Έλληνες Λοιμωξιολόγοι μελετούν καθημερινά λεπτομερώς τη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν σε επίπεδο αντι-ιϊκής θεραπείας. Ελλείψει στοχευμένης θεραπείας για τον κοροναϊό, επί του παρόντος η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει εστιάσει στη χορήγηση ευρέως φάσματος αντι-ιϊκών παραγόντων (ρεμδεσιβίρη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, ιντερφερόνη-β).