mosquito

Συνεργασία Bayer- Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας για την καταπολέμηση των εντόμων

ΕΛΛΑΔΑ Δημιουργία 13/09/17, 16:25
Την έναρξη ενός μεγάλου πενταετούς ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας ανακοίνωσαν η γερμανική εταιρεία Bayer και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ) με έδρα την Κρήτη.

Στόχος είναι να αποκαλυφθούν κρίσιμες πτυχές της φυσιολογίας του πεπτικού συστήματος των εντόμων, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την καταπολέμησή τους.

Από ελληνικής πλευράς, υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Γιάννης Βόντας, διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του τομέα Μοριακής Εντομολογίας στο ΙΜΒΒ. Οι έλληνες ερευνητές θα εφαρμόσουν μια σύγχρονη βιοτεχνολογική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής που θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση και τον χαρακτηρισμό δυνητικών μοριακών στόχων στο πεπτικό σύστημα των επιβλαβών εντόμων. Με αυτό τον τρόπο, θα υποστηρίξουν τη Bayer στην έρευνά της για την ανάπτυξη αειφόρων αγρονομικών λύσεων για μια ποικιλία διαφορετικών καλλιεργειών παγκοσμίως.

«Τα επιβλαβή έντομα αποτελούν μια μεγάλη απειλή για τη γεωργική παραγωγή παγκοσμίως. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία με ένα υψηλού κύρους ερευνητικό Ινστιτούτο όπως είναι το ΙΜΒΒ.

Πιστεύουμε ότι αυτή η σύμπραξη θα μας βοηθήσει να διερευνήσουμε αναξιοποίητες δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων λύσεων για την καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων, κομίζοντας οφέλη στους αγρότες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο 'Αντριαν Πέρσι, επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα Γεωργικής Επιστήμης (Crop Science) της Bayer. «Η έρευνα που σχετίζεται με την καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων, καθώς και εντόμων-φορέων ασθενειών, είναι στρατηγική προτεραιότητα για το ΙΤΕ για περισσότερο από δύο δεκαετίες», δήλωσε ο Διευθυντής του ΙΜΒΒ καθηγητής Γιάννης Ταλιανίδης.

«Αυτό το πολύ σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία μας και θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη νέων μέσων και γνώσης στη μάχη ενάντια στα επιβλαβή έντομα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΤΕ καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης. Περισσότερα από 10.000 επιβλαβή έντομα απειλούν τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων και ζωοτροφών. Εξαιτίας της ποικιλομορφίας και της προσαρμοστικότητάς τους, τα έντομα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη γεωργία.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση των παρασίτων, μέσα από συμπληρωματικές χημικές, βιολογικές, φυσικές και πολιτισμικές μεθόδους ελέγχου, έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική για την καταπολέμησή τους μακροπρόθεσμα.

Αν σου άρεσε κάνε