Εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι: Στις 14 οι προσαγωγές, στο «κόκκινο» η Βουλή
Στις δεκατέσσερις ανέρχονται συνολικά οι προσαγωγές και συλλήψεις για τα επεισόδια στο Κουκάκι, όπου πραγματοποιήθηκε η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση των τριών υπό κατάληψη κτηρίων.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι εννέα είναι από την επιχείρηση στα κτήρια και οι πέντε είναι αλληλέγγυοι, οι οποίοι είχαν πάει στο σημείο για να συμπαρασταθούν στους καταληψίες.
Οι τρεις από τους προσαχθέντες είναι από τα δύο κτίρια της οδού Ματρώζου, το ένα στον αριθμό 45 που τελούσε υπό κατάληψη και το διπλανό του, στο 47, όπου η επιχείρηση που έγινε έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Όπως δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Θόδωρος Χρονόπουλος, στη συγκεκριμένη κατάληψη, όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, δέχτηκαν επίθεση από την ταράτσα με πέτρες, ξύλα, πυροσβεστήρες, τούβλα και άλλα αντικείμενα.
Αστυνομικοί της ΕΚΑΜ έκοψαν με τροχούς την πόρτα και εισέβαλαν στο κτίριο, όπου συνέλαβαν ένα άτομο, ενώ ακόμη ένα σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, πέρασε στην ταράτσα του άλλου κτιρίου, όπου συνελήφθη λίγο αργότερα, μετά από νέα επιχείρηση της ΕΚΑΜ.
Κατά την είσοδο των αστυνομικών ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, ένα τρίτο άτομο προσπάθησε να πάρει το όπλο αστυνομικού για αυτό και επίσης συνελήφθη. Στο υπό κατάληψη κτίριο εντοπίστηκαν σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, πολύ σοβαρά ευρήματα.
Ο κ. Χρονόπουλος τόνισε επίσης ότι όλα από πλευράς Αστυνομίας έγιναν απόλυτα νομότυπα και με την παρουσία εισαγγελέα, ενώ κάποιες φωτογραφίες που έχουν δημοσιοποιηθεί από την επιχείρηση είναι παραπλανητικές.
Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου απ' έξω είναι συγκεντρωμένοι περίπου πενήντα αλληλέγγυοι.
Πολιτική κόντρα
Τα σκηνικά έχουν βρεθεί στο μεταξύ στο επίκεντρο νέας πολιτικής κόντρας ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 στη Βουλή.
Η σύγκρουσή ξεκίνησε, όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης επεσήμανε πως ότι η εντολή του λαού είναι η επιβολή του νόμου και της τάξης, ωστόσο όπως είπε δεν έχει ανατραπεί ακόμα η ηγεμονία της αριστεράς.
«Είστε ο ουσιαστικός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης έδειξε μια ευαισθησία για τα έκτροπα, εγώ δεν είδα τίποτα τέτοιο στο δικό σας λόγο» απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει «ο λαός δεν σας έδωσε την άδεια να αφαιρέσετε το άσυλο των σπιτιών των ανθρώπων.Ούτε σας έδωσε την άδεια η αστυνομία να ξεβρακώνει κοριτσάκια στον δρόμο. Αυτός ο αυταρχισμός χρειάζεται απάντηση» .
Η κόντρα είχε συνέχεια με το Μάκη Βορίδη να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει την άποψη του: «Εσάς η άποψη σας είναι ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει χούντα και αστυνομοκρατία; Είναι άλλο αν υπάρχει μια υπέρβαση βίας που έκανε ένας αστυνομικός και γίνεται έλεγχος και άλλο η γενίκευση. Η γενίκευση που κάνετε δεν είναι αθώα. Την κάνετε γιατί ψυχικά είστε ταυτισμένοι με τον συγκεκριμένο χώρο και τις έκνομες ενέργειες του».
Στο θέμα αναφέρθηκε αμέσως μετά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης λέγοντας πως »εικόνες Βαγδάτης και όχι Αθήνας θυμίζουν αυτά που έγιναν το πρωί στο Κουκάκι».
«Πυρά»
«Μετά τις καταγγελίες για ξεγύμνωμα 20χρονης φοιτήτριας στη μέση της Πατησίων από άνδρες των ΜΑΤ, ο κ. Χρυσοχοΐδης σήμερα απολαμβάνει ακόμα μία επιτυχία του. Γυναίκα καταγγέλλει επώνυμα πως χτύπησαν και προσήγαγαν μέσα στο σπίτι τους τον σύζυγο και τους γιους της, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν εισαγγελική παραγγελία από άνδρες των ΜΑΤ για να τους επιτρέψουν την είσοδο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζει η ανακοίνωση του κόμματος, «η εικόνα πολίτη δεμένου πισθάγκωνα σε ταράτσα πολυκατοικίας και με κουκούλα στο κεφάλι, θυμίζει στρατιωτική επιχείρηση σε χώρες εμπόλεμης ζώνης».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις ατελείωτες αστυνομικές αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών και κυρίως της νεολαίας, αφού αυτοί τους επιτρέπουν να λειτουργούν ‘με λυμένα τα χέρια’».
Επισημαίνει ακόμη πως «το δόγμα “νόμος και τάξη” που ξεδιπλώνουν ουδεμία σχέση έχει με την ασφάλεια των πολιτών» και «το μόνο που εξυπηρετεί αυτός ο ολισθηρός κατήφορος είναι να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στις παλινωδίες της κυβέρνησης».
«Τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη» καταλήγει η ανακοίνωση.
«Δημόσιος χώρος η ταράτσα»
Την ίδια ώρα, μιλώντας στο ethnos.gr, ο συνδικαλιστής της ΠΟΑΣΥ, Σταύρος Μπαλάκας, ανέφερε ότι «οι ταράτσες είναι δημόσιος χώρος, συνεπώς μπορεί η Αστυνομία να προσαγάγει και να συλλάβει άτομα που θεωρεί ότι διέπραξαν κάποιο αδίκημα. Αντιθέτως, δεν μπορεί η Αστυνομία να μπει σε κάποιο σπίτι χωρίς άδεια εισαγγελέα (εκτός και εάν συντελείται κακούργημα).
Όπως και δεν μπήκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι της οικογένειας, επειδή στην αρχή δεν είχαν άδεια εισαγγελέα και επειδή δεν γινόταν εντός του κάποιο κακούργημα».
Στην ερώτηση για τις καταγγελίες περί βίαιης προσαγωγής του γιου της οικογένειας ο κ. Μπαλάσκας δηλώνει ότι «η αξιοπιστία των καταγγελλομένων ελέγχεται και θα διερευνηθεί. Το κατά πόσο δηλαδή υπήρξε ή όχι υπέρβαση καθήκοντος από τους αστυνομικούς. Σε κάθε περίπτωση κατά τη σύλληψη ή προσαγωγή είναι υποχρεωτική η ακινητοποίηση και η χειροπέδηση.
Αυτή είναι η αστυνομική πρακτική που διδάσκεται και στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. Μετά τη χειροπέδηση απαγορεύεται οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια. Να σημειώσουμε ότι η πρωινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τις εκκενώσεις κτιρίων έγινε παρουσία εισαγγελέα».