Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών
Οργανωμένο διεθνές δίκτυο παράνομης διακίνησης μεταναστών, με ομάδες στην Ελλάδα και στην Ιταλία, εξαρθρώθηκε μετά από κοινή έρευνα και συντονισμένη επιχείρηση των ελληνικών και ιταλικών Αρχών, που ολοκληρώθηκαν χτες, 12 Δεκεμβρίου 2019.
Συνολικά συνελήφθησαν 11 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων έξι στη χώρα μας (ένας Έλληνας και πέντε αλλοδαποί) και πέντε στην Ιταλία.
Από την αστυνομική έρευνα και τα στοιχεία που προέκυψαν μέχρι στιγμής προκύπτει ότι το κύκλωμα, που δραστηριοποιούνταν από τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε αποκομίσει κέρδη περίπου 800.000 ευρώ.
Ως αρχηγός φέρεται ένας Σύρος, ο οποίος συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία και στο σπίτι του εντοπίστηκαν 9 αλλοδαποί, εκ των οποίων τέσσερις ανήλικοι, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και προορίζονταν για προώθηση στο εξωτερικό.
Όπως διαπιστώθηκε, η ομάδα της Ελλάδας εντόπιζε τους μετανάστες και συμφωνούσε μαζί τους για την προώθηση τους μέσω του συστήματος «HAWALLA».
Ως προς τη δράση των υποομάδων της εγκληματικής οργάνωσης, η υποομάδα της Ελλάδας αναλάμβανε τη σύναψη συμφωνιών προώθησης με μετανάστες, έναντι αντιτίμου από (5.500) έως και (6.000) ευρώ το άτομο, τα οποία διακινούντο μέσω του δαιδαλώδους παγκόσμιου συστήματος μεταφοράς χρημάτων «HAWALLA», στο οποίο στηρίζεται το δίκτυο εμπορίας ανθρώπων.
Οι διακινητές στην Ελλάδα μετέφεραν τους μετανάστες με αυτοκίνητο σε παράκτιες περιοχές της Ηγουμενίτσας, ή στην Κέρκυρα και από εκεί τους παραλάμβαναν τα μέλη της ιταλικής ομάδας, με πλωτά σκάφη και τους μετέφεραν στην Ιταλία.
Παράλληλα το ελληνικό «παράρτημα», προωθούσε αλλοδαπούς μέσω του αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», εφοδιάζοντας τους με το... αζημίωτο, με πλαστά έγγραφα, αφού τους περιποιούνταν εξωτερικά για να μοιάζουν με τουρίστες.
Στη χώρα μας την επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης χειρίστηκε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, με την ενεργή συμμετοχή του Ελληνικού Γραφείου στη Eurojust, του Τμήματος Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, του Ειδικού Ανακριτικού Γραφείου Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Μέχρι τώρα διακριβώθηκαν επτά υποθέσεις διευκόλυνσης παράνομης εξόδου με πλωτά μέσα και πέντε περιπτώσεις μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που αφορούν μεταφορά 130 μεταναστών, καθώς και 16 υποθέσεις προμήθειας, κατοχής, απόκρυψης, πλαστογραφίας και διακίνησης ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, που αφορούν συνολικά 150 έγγραφα διαφόρων χωρών, όπως Ιταλίας, Γαλλίας, Σουηδίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε έξι σπίτια στη χώρα μας, με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας), βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, πολλά έγγραφα πλαστά, φωτογραφίες, δύο αυτοκίνητα και ένα σκάφος.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις. Χαρακτηριστικά η λέξη «nafar», ήταν κωδική αναφορά στους υπό προώθηση μετανάστες, ενώ τα ταξιδιωτικά έγγραφα αναφέρονταν ως «μπλούζες», «παντελόνια», «πράγματα», «μακαρόνια», «κάρτες»,«βιβλία» ενώ η λέξη «Κατεχάκη» προσδιόριζε τα δελτία αιτήσαντος διεθνή προστασία.
Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.