Συγγενείς θύματος στο Μάτι μηνύουν στελέχη της ΕΛΑΣ
Ο φρικτός θάνατος των 102 ανθρώπων στο φλεγόμενο Μάτι το τραγικό Καλοκαίρι του 2018 «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν ο κρατικός μηχανισμός και οι λειτουργοί του ενεργούσαν υπεύθυνα όπως ο νόμος ορίζει».
Αυτό υποστηρίζουν σε μήνυση τους ακόμα δύο συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς την οποία κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπως μεταφέρει το dikastiko.gr.
Η μήνυση στρέφεται σε βάρος δύο πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛΑΣ οι οποίοι εγκαλούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, έκθεση (κακουργήματα) και παράβαση καθήκοντος. Τα δύο παιδιά θυμάτων στη μήνυση τους επικαλούνται μία σειρά από στοιχεία που κατά την άποψη τους καταδεικνύουν ότι «ο θάνατος δεκάδων συμπολιτών μας θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν ο κρατικός μηχανισμός και οι λειτουργοί του ενεργούσαν υπεύθυνα όπως ο νόμος ορίζει».
Το γιο του θύματος στοιχειώνουν τα λόγια της μητέρας του «καίγομαι…».
Η μήνυση επικεντρώνεται στο κρίσιμο ζήτημα της αξιοποίησης των εναερίων μέσων τις ώρες της φωτιάς αναφέροντας ότι: «Από τις 7 το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018, οπότε είχε μειωθεί αισθητά η ταχύτητα του ανέμου, μπορούσαν σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα να απογειωθούν τα ελικόπτερα για να διασώσουν στέλνοντας ταυτόχρονα την ακριβή εικόνα στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διάσωσης. Όπως δεν το έπραξαν!»
Ακόμα υποστηρίζουν ότι η υπηρεσία Εναερίων μέσων της ΕΛΑΣ «έκλεισε στις 9 δηλαδή την ημέρα της απόλυτης καταστροφής αποφασίστηκε από τους εγκαλούμενου να τηρηθεί το σύνηθες ωράριο».
Με βάση αυτά τα δεδομένα προτείνεται η εξέταση πέντε νέων μαρτύρων, αξιωματικών στην υπηρεσία νέων μέσων από τον ανακριτή που διενεργεί για την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Ο Έκτορας Διαμαντίδης, εκ των μηνυτών, δήλωσε ότι έχασε τη μητέρα του χωρίς να φταίει σε κάτι. «Ελπίζω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Τρέχω να σωθώ καίγομαι, ήταν τα λόγια της στην τελευταία μας επικοινωνία».