Ομαλά οι πρώτες ώρες μετά από τον ισχυρό σεισμό στην Αθήνα
Ομαλά και χωρίς μεγάλα προβλήματα εξελίσσονται οι πρώτες ώρες μετά από τον ισχυρό σεισμό 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:13 σε απόσταση 23 χλμ βορειοανατολικά του κέντρου της Αθήνας, στην περιοχή της Μαγούλας και κοντά προς την Πάρνηθα, όπου είχε γίνει ο καταστροφικός σεισμός του 1999.
Σε ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός τόνισε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.
Όπως είπε δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας και το φαινόμενο παρουσιάζει εικόνα εκτόνωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά ο κρατικός μηχανισμός θα παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα όλο το 48ωρο για προληπτικούς λόγους.
Τέλος, σημείωσε πως στις 10 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να γίνει γνωστή η μετασεισμική ακολουθία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Για το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειωθήκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν
Ανέφερε ακόμη χαρακτηριστικά «η πόλη άντεξε και θα αντέξει» ενημερώνοντας ότι συνεχίζουν να πετούν 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής πάνω από την περιοχή του επίκεντρου για να υπάρχει εικόνα -κυρίως για τους ορεινούς όγκους και για πράγματα που δεν φαίνονται εύκολα- σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τα σχετικά εγχειρίδια της Πολιτικής Προστασίας.
«Είναι ώρα που πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να δούμε τα ζητήματα άμεσης αποκατάστασης και με την ευθύνη που διακρίνει την κάθε υπηρεσία να ανταποκριθούμε σε άλλη μια πρόκληση φυσικών φαινομένων» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
Καταλήγοντας τόνισε ότι αν χρειαστεί και στον βαθμό που κρίνει η κάθε υπηρεσία θα ανακληθούν οι άδειες προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.
Σημειώνεται πως συνολικά 4 είναι τα άτομα που έχουν τραυματιστεί από τον ισχυρό σεισμό.
Ανάμεσα στους τραυματίες, ένα αγοράκι 8 ετών, που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς τραυματίστηκε από πτώση καμινάδας στο Καματερό.
Παράλληλα, μία έγκυος τουρίστρια τραυματίστηκε στο πόδι από πτώση σοβάδων, ενώ βρισκόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο ακόμη άτομα πήγαν μόνα τους στο νοσοκομείο, επίσης με ελαφρά τραύματα.
Σε σχετική ενημέρωση ως πρώτο απολογισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρει πως «δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς. Υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για κατάρρευση παλαιάς οικείας στη Δραπετσώνα και ακατοίκητης κατοικίας στα Πετράλωνα. Φθορές έχουν σημειωθεί σε προσόψεις οικιών και στον Πειραιά, στην περιφερειακή Αιγάλεω και στο Μοναστηράκι.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν, αλλά λόγω υπερφόρτωσης υπήρξαν πρόσκαιρα προβλήματα.
Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση από την πρώτη στιγμή.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο Κέντρο Επιχειρήσεων και συντονίζουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Ο Πρωθυπουργός είναι στο γραφείο του και ενημερώνεται συνεχώς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τεθεί σε ετοιμότητα, εάν χρειαστεί η συνδρομή του.
Συνιστώ ψυχραιμία. Στην Ελλάδα γνωρίζουμε από σεισμούς, και καλώ όλους τους πολίτες να ενημερώνονται και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε».
Μικρές ζημιές καταγράφονται στην Αθήνα από τον σεισμό, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί. Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στον δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.
Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτήριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω. Σοβάδες όμως έχουν πέσει και στο κτήριο της Βουλής, αλλά και στους διαδρόμους του κτηρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού.
Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.
Σημειώνεται, για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει τραυματισμός ατόμου στα περιστατικά που έχει επιληφθεί έως τώρα η Πυροσβεστική.
Στην παρούσα χρονική φάση περιπολούν 150 πυροσβεστικά οχήματα, 350 πυροσβέστες καθώς και 80 Επιχειρησιακοί Αξιωματικοί, για παροχή βοήθειας και εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υποστήριξης που τυχόν απαιτηθεί.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επικοινώνησε με τον γγ Πολιτκής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω, και στη συνέχεια επικοινώνησε με εκπροσώπους δήμων κοντά στην εστία του σεισμού. Όπως διαπιστώθηκε, δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερες ζημιές και συνέστησε ψυχραιμία και ετοιμότητα.
Επίσης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά τις πρώτες οδηγίες προς της υπηρεσίες και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, μετέβη στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργνανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συγκάλεσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, συγκλήθηκαν τα Συντονιστικά Όργανα σε κάθε Περιφρειακή Ενότητα, προκειμένου να εξετάσουν πιθανές ζημιές ή απώλεις στις πληγείσες περιοχές και εάν χρειάζεται αποστολή βοήθειας ή κοινοποίηση των χώρων διαφυγής και διαμονής.
Η κίνηση στους δρόμους
Εξομαλύνεται σταδιακά η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Αττικής μετά τον σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Αυτήν την ώρα (18:15) αυξημένη κυκλοφορία παρατηρείται στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στο ρεύμα ανόδου από την Πειραιώς μέχρι την Αχαρνών, στην Αθηνών - Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο μέχρι το ύψος του Δαφνίου, στην Αττική Οδό στο ρεύμα προς Ελευσίνα και στο οδικό δίκτυο πέριξ του λιμένα Πειραιώς.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
«Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 13 χλμ. Η εκτίμησή μου είναι ότι αποτελεί το κύριο γεγονός. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κάποιοι μετασεισμοί, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται η αρχική δόνηση ήταν το κύριο γεγονός», δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας Ακης Τσελέντης.
«Οδηγίες: Στεριώνουμε τα βαριά έπιπλα, προσέχουμε τα παιδιά μας, αποφεύγουμε τα παλιά παραδοσιακά σπίτια στην Αθήνα - μην περνάμε κάτω από τα μπαλκόνια τους. Αυτά είναι αρκετά», συνέστησε στους πολίτες.
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι η δόνηση είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, εξ ου και έγινε τόσο αισθητή στην Αθήνα.
Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό του 1999. Σημείωσε, σε κάθε περίπτωση, ότι είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.
Δυτικά του μεγάλου σεισμού του 1999 εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλη Καρακώστα. Η δόνηση των 5,1 Ρίχτερ πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής, με τους μετασεισμούς που έχουν ακολουθήσει να είναι πολύ μικρότερης έντασης, εκτίμησε και ο κ. Καρακώστας, αν και εκτιμά ότι το εστιακό βάθος σίγουρα είναι μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων, χαρακτηριστικό των ισχυρών σεισμικών δονήσεων.
Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, δήλωσε και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12 χλμ. σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Αυτός ήταν ο λόγος που συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος, ο οποίος σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999.