«Τρέχει» η αποκατάσταση των καταστροφών στη Χαλκιδική
Συνεχίζονται αμείωτες οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που σημειώθηκαν στη Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης, κοστίζοντας τη ζωή σε 7 άτομα και τραυματίζοντας ακόμα δεκάδες κατοίκους και τουρίστες στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας.
Οι καταστροφές μετά την θεομηνία είναι τεράστιες και ειδικά με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, το οποίο, όπως ανέφερε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έφερε τα περισσότερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ΔΕΗ.
Μέχρι αργά το βράδυ τα συνεργεία πάλευαν με τον χρόνο ώστε να αποκαταστήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζημιές και βλάβες, με ΔΕΔΔΗΕ να αναφέρει αργά τη νύχτα πως στους υπόλοιπους νομούς πλην Χαλκιδικής, έχουν λυθεί τα προβλήματα.
Σε ξενοδοχεία όσοι είχαν ζημιές στα σπίτια τους
Την ίδια ώρα, δέκα κατοικίες φαίνεται πως υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Οι ένοικοι αυτων, δεν μπορούσαν να παραμείνουν εντός αυτών, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία, όπου και θα μείνουν έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές. Όπως ανέφεραν οι ξενοδόχοι της περιοχής, δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, που δίνουν βοήθεια σε όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία.
Σε ποιο στάδιο είναι οι εργασίες στη Χαλκιδική
Η πρόοδος των εργασιών αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχε ως εξής:
Στην περιοχή της Χαλκιδικής και ειδικότερα στο Ανατολικό και Κεντρικό τμήμα της καθώς και στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά.
Στην Περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες ώρες.
Στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του Υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέση Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό.
Η πρόοδος στις αποκαταστάσεις άλλων ζημιών
ην ίδια ώρα, συνεργεία τρέχουν να αποκαταστήσουν ότι άφησε πίσω της η φονική καταιγίδα στη Χαλκιδική. Στο μεγαλύτερο μέρος έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες με την ηλεκτροδότηση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση που υπήρξε από τις αρμόδιες Αρχές, ως αργά το βράδυ η κατάσταση είχε ως εξής:
Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού άξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας , όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ)
Δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.
Διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια.
15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.
Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη προς έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων στην περιοχή Συκιάς του Δήμου Σιθωνίας.
Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε Δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, Πυροσβεστικό Σταθμός Μαρμαρά, Δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν.
Δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 Δήμους του Νομού, για χωριά, όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια, καθώς και διάθεσης νερού για λόγους υγιεινής σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.
Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενω συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο Νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργα την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).
Δρομολογήθηκε η αυριανή παρουσία πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.
Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα, και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω Drones) καταγραφή των ζημιών και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.
Στις 19:30, και συγκεκριμένα στο Δημαρχείο Μουδανιών το οποίο λειτουργεί απο χθες ως άτυπο Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης της Κρίσης, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υποδομών, κ. Κώστα Καραμανλή στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ. Κεντρικός στόχος της σύσκεψης είναι η εκτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τις επόμενες ώρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως ο ηλετροφωτισμός των πληγεισών περιοχών.
Άμεση οικονομική ενίσχυση
Μετά την ενημέρωση για το μέγεθος της καταστροφής, το υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε αίτημα για άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές, όπως ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι το αργότερο μέχρι το Σάββατο, θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε όλες τις περιοχές, ενώ με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, αποφασίστηκε να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση, ώστε να καλυφθούν ζημιές σε υποδομές, στις περιοχές Νέας Προποντίδας (200.000 ευρώ), Κασσάνδρας (200.000 ευρώ) και Σιθωνίας (100.000 ευρώ).