Στη «φάκα» για 600 ευρώ συμμορία που ανατίναζε ΑΤΜ στην Αττική
Μοιραία ήταν η χθεσινή επίθεση της συμμορίας που ανατίναζε ΑΤΜ στην Κερατέα, από την οποία απέσπασαν μόλις 600 ευρώ, καθώς αμέσως μετά τα μέλη της έπεσαν στα χέρια των αρχών.
Είχε συσταθεί ειδική ομάδα της ΕΛΑΣ για την συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία, μετά από μεθοδικές έρευνες ήδη είχε συγκεντρώσει τα στοιχεία για την δράση της συμμορίας και είχαν ταυτοποιήσει τα μέλη της.
Μάλιστα οι αστυνομικοί φαίνεται ότι πρόλαβαν «στο παρά πέντε» και άλλη μια καταστροφική επίθεση της σπείρας, καθώς εκτός των άλλων βρήκαν και ένα σακίδιο, κρυμμένο σε δασική έκταση στο Πόρτο Ράφτη, μέσα στο οποίο οι δράστες είχαν μεταξύ άλλων, έτοιμα για χρήση, τρία μασούρια δυναμίτιδας με προσαρμοσμένο πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι, καθώς και μια πινακίδα κυκλοφορίας μοτοσικλέτας, για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια από το κάτοχό της, καθώς και μία κάρτα SIM.
Πληροφορίες για την δράση της συμμορίας έδωσαν σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γιώργος Κανέλλος, ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος και αρμόδιοι αξιωματικοί. Όπως είπαν, την σπείρα αποτελούσαν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν δύο, ένας 19χρονος και ένας 31χρονος ελληνικής υπηκοότητας, ενώ αναζητείται ο αρχηγός της ομάδας, ένας 40χρονος ομογενής από το Καζακστάν και ένας 20χρονος Αλβανός.
Οι δράστες εντόπιζαν τους στόχους τους, έκλεβαν αυτοκίνητα για να προσεγγίσουν τα ΑΤΜ, τα οποία ανατίναζαν με δυναμίτιδα και άρπαζαν τις κασετίνες με τα χρήματα. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε κλοπές από ΑΤΜ, με τον παραπάνω τρόπο, δύο απόπειρες και τέσσερις κλοπές αυτοκινήτων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τα αφαιρεθέντα χρηματικά ποσά να υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.
Τα μέλη της συμμορίας επέλεγαν ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένα είτε σε σημεία που δεν υπήρχαν κάμερες είτε σε καταστήματα που ήταν απομακρυσμένα και επομένως εφοδιάζονταν με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, ώστε αφενός να μπορούν να επιχειρήσουν με άνεση, σε συνάρτηση με το χρόνο ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων και αφετέρου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Πριν την «επιχείρηση», μετέβαιναν αρκετές φορές στο σημείο, έλεγχαν όλους τους δρόμους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως εναλλακτικά δρομολόγια διαφυγής, ενώ πραγματοποιούσαν και πολλές διελεύσεις από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να υπολογίσουν την απόστασή του από το σημείο της έκρηξης.
Τα μέλη της οργάνωσης είχαν ως «ορμητήριο» οικία στην περιοχή του Ασπροπύργου, ενώ ως «επιχειρησιακά οχήματα», χρησιμοποιούσαν συνήθως κλεμμένα αυτοκίνητα, αλά για την μετάβαση τους στο σημείο του στόχου χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα συγγενών τους ή δικά τους, για να μην κινήσουν υποψίες. Για τον συντονισμό τους τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, τα οποία μετά το τέλος της επιχείρησης κατέστρεφαν.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, εκρήξεις κατά συναυτουργία και λοιπές παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, πλαστογραφίες, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, καθώς και παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.